Üniversite öğrencilerinde kişiler arası bağımlılık ile utandırılma korkusu aidiyet duygusu ve sosyal onay ihtiyacı arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between interpersonal dependency, fear of embarrasment, general belongingness and the need of social aproval in university students
- Tez No: 581915
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYÜP ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kişiler Arası Bağımlılık, Utandırılma Korkusu, Aidiyet Duygusu, Sosyal Onay İhtiyacı, Interpersonal Dependency, Fear of Embarrassment, General Belongingness, Need for Social Approval
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinde kişiler arası bağımlılık düzeyinin utandırılma korkusu, aidiyet duygusu ve sosyal onay ihtiyacı ve bazı demografik değişkenler (cinsiyet, kardeş sayısı, algılanan gelir durumu) açısından incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi 2016-2017 eğitim öğretim yılında Sakarya Üniversitesi'nde öğrenim gören 353 öğrenciden oluşmaktadır. Katılımcıların 230'u (% 65.1) kadın, 123'ü (% 34.9) erkek öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada üniversite öğrencilerinin cinsiyeti, kardeş sayıları ve algılanan gelir düzeyleri ile ilgili bilgiler Kişisel Bilgi Formu ile toplanmıştır. Araştırmada üniversite öğrencilerinde kişiler arası bağımlılık düzeyi ile ilgili veriler McClintock, McCarrick, Anderson, Himawan ve Hirschfeld (2015) tarafından geliştirilen ve Akın, Raba, Rada, Yılmaz ve Demirbacak (2016) tarafından Türkçeye uyarlanan Kişiler Arası Bağımlılık Ölçeği ile toplanmıştır. Utandırılma korkusu değişkeni ile ilgili veriler Gee, Antony ve Koerner (2011) tarafından geliştirilen ve Akın, Raba, Rada ve Yılmaz (2016) tarafından Türkçeye uyarlanan Başkaları Tarafından Utandırılma Korkusu Ölçeği ile toplanmıştır. Aidiyet duygusu değişkeni ilgili veriler Malone, Pillow ve Osman, (2012) tarafından geliştirilen ve Akın, Raba, Rada, Yılmaz ve Rada (2016) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Genel Aidiyet Ölçeği ile toplanmıştır. Sosyal onay ihtiyacı değişkeni ile ilgili veriler Karaşar (2014) tarafından geliştirilen Sosyal Onay İhtiyacı Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmanın hipotezleri doğrultusunda araştırma verileri korelasyon analizi, t-testi, tek yönlü varyans analizi ve regresyon analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın verilerinin analizinde varyanslarının homojenliği Levene testi ile incelenmiştir. Kişiler arası bağımlılık değişkenini, utandırılma korkusu, aidiyet duygusu ve sosyal onay ihtiyacı değişkenlerininyordama düzeyi çoklu regresyon analizi ile incelenmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonucu, üniversite öğrencilerinde kişiler arası bağımlılık düzeyi ile utandırılma korkusu ve sosyal onay ihtiyacı arasında pozitif yönde ve istatistiksel açıdan anlamlı korelasyonun olduğu ancak aidiyet duygusu arasında negatif yönde bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Regresyon analizi sonucu öğrencilerin kişiler arası bağımlılık düzeyini, sosyal onay ihtiyacının, utandırılma korkusunun ve aidiyet duygusunun, istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yordadığı bulgusu elde edilmiştir. Yapılan t-testi sonucunda, üniversite öğrencilerinde kişiler arası bağımlılık düzeyinin cinsiyete göre farklılaştığı ve kadınların kişiler arası bağımlılık düzeyinin erkeklere göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Tek yönlü varyans analizleri sonucunda kişiler arası bağımlılık düzeyinin kardeş sayısına ve gelir düzeyine göre anlamlı bir biçimde farklılaşmadığı bulgusu elde edilmiştir. Sonuç olarak, bu araştırmanın bulguları, alan yazın desteği ve benzer araştırma sonuçlarıyla birlikte tartışılarak bu alanda çalışan psikolojik danışmanlara ve diğer araştırmacılara yardımcı olabilecek önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the interpersonal dependency level in university students in terms of fear of embarrassment, general belongingness and the need of social approval and basic demographic variables (gender, number of siblings, perceived economic status).The sample of the research consists of 353 students studying at Sakarya University in the 2016-2017 academic years. 230 (65.1%) of the participants were female and 123 (34.9%) were male.In the study, information about the gender, number of siblings and perceived economic status of the university students were collected by Personal Information Form.The data related to the level of interpersonal dependence among university students in the research were collected with the 6-item short form developed by McClintock McCarrick, Anderson, Himawan and Hirschfeld (2015) and it is gathered with Interpersonal Addiction Scale which is adapted in Turkish by Akin, Raba, Rada and Yilmaz (2016). The data related to the fear of embarrassment were collected by Fear of Embarrassment by Others Scale which is developed by Gee, Antony and Koerner (2011) and adapted by Akın, Raba, Rada and Yılmaz (2016). The data on the variance of the general belongingness were collected with the General Belongingness Scale adapted to Turkish by Akın, Raba, Rada, Yılmaz and Rada (2016) developed by Malone, Pillow and Osman, (2012). The data related to the need of social approval were collected by Need of Social Aproval Scale which is developed by Karaşar (2014). Towards the hypothesis of the study, research data's have been analyzed by using correlation analysis, t-test, one track variance analysis and regression analysis. In the analysis of the data of the study, the homogeneity of the variances was examined by Levene Test Analysis. Fear of embarrassment, general belongingness and the need for social approval, the interpersonal dependence variable has been examined by multiple regression analysis.In the results of correlation analysis, there is a statistically meaningful correlation in a positive way among the levels of university students' interpersonal dependence, fear of embarrassment and the need of approval; however it has been seen that there is a negative relation among general belongingness. As a result of regression analysis, it was found that the need for social approval, fear of embarrassment and general belongingness significantly predicted students' interpersonal dependency level. As a result of the t-test, it was found that the interpersonal dependence levels of the university students differed slightly according to gender and that the interpersonal dependence of women was higher than men. As a result of one-way analysis of variance, it was found that interpersonal dependence level to the number of siblings and perceived economic status was not significantly differentiated according. As a result, the findings of this study, the support of literature and similar research results were discussed and were given suggestions to psychological counselors and other researchers who are working in this field.