Çağdaş sanatta yaratıcı dramanın yeri
The place of creative drama in contemporary art
  1. Tez No: 642019
  2. Yazar: VOLKAN LAFÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYGÜL AYKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Sanat, Yaratıcı Drama, Yaratma Süreci, Strateji, Teknik, Yaratıcılık, Contemporary Art, Creative Drama, Creation Process, Strategy, Technique, Creativity
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Sanat 19. Yüzyılda Romantizm akımı ile yönünü sanatçının iç dünyasına çevirmiştir. Romantizm akımından sonra bu yönelim güçlenerek, 19. Yüzyılın ikinci yarısında birbiri ardına ortaya çıkan sanat akımları, sanatçının yaratıcı düşüncesine daha fazla yönelmesine neden olmuştur. Bu akımlar içerisinde yaratıcı düşünceye en çok vurgu yapan sanat akımı Dadaizmdir. 1.Dünya savaşından kaçan sanatçıların bir araya gelerek oluşturdukları Dadaizm hareketi, disiplinler arası çalışmalar yaparak farklı medyumlar kullanımının önünü açmıştır. Bu sayede disiplinler arası ilişki, yaratıcı düşüncenin önemi, sanat izleyicisinin aktif rolü gibi birçok unsur, sanatın üretim biçimlerinde önem kazanmış ve yeni unsurlar meydana gelmiştir. İşte bu noktadan sonra tarihi Antik Yunan tiyatro felsefesine dayanan Yaratıcı Drama ve Çağdaş Sanatın yollarının kesişmesi mümkün olmuştur. Yaratıcı Drama ve Çağdaş Sanat, yaratıcılığın etkinliğine vurgu yapan söylemlerden itibaren birbirleri ile etkileşim haline girmişlerdir. Araştırmanın amacı bu bağlamda hem görsel sanatlarda yaratıcılık süreçleri hem de üretim biçimleri ya da anlayışları açısından Çağdaş Sanat türleri ve stratejileriyle Yaratıcı Drama teknik ve stratejilerinin ortak ve farklı yönlerinin olup olmadığını tartışmaya açmaktır. Araştırmada bu çerçevede meydana gelen tartışmalardan yola çıkarak, Çağdaş Sanat türlerinde Yaratıcı Drama teknik ve stratejilerinin etkilerini araştırmak ve Çağdaş Sanatçıların üretim sürecinde Yaratıcı Drama'nın teknik ve stratejilerinden yararlanıp yararlanmadıklarını irdelenmektedir. Araştırmanın temel bulguları konu ile ilgili tartışmalara yer veren literatür taraması yönteminden elde edilmiş olup, konuyla ilgili tespitlerin yapılmasında nitel araştırma tekniklerinden görüşme ve doküman incelemesinden faydalanılmıştır. Araştırmanın sonucunda; özellikle performatif ve katılımcı özelliği olan sanat stratejilerinin Yaratıcı Drama ile yollarının kesiştiği kabul görmektedir. Çağdaş sanat ve Yaratıcı Drama arasındaki ilişki başka bir ifade ile alışveriş, alan uzmanları ile yapılan görüşmelerin analizi sonucunda değerlendirilmiştir. Yine, Yaratıcı Drama teknik ve stratejilerinin Çağdaş Sanatın üretim sürecinde yardımcı bir eleman olarak kullanılabilmesi alan uzmanlarının görüşlerine dayalı olarak değerlendirilmiştir. Alan uzmanlarının görüşlerinin sonucunda Yaratıcı Drama ve Çağdaş Sanatın ortak özellikler taşıdığı, teknik ve strateji bakımından benzeşen özelliklerinin olduğu aynı zamanda Yaratıcı Dramanın Çağdaş Sanatın üretim sürecinde bir yöntem olarak kullanıla bilineceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the 19th century, Art turned its direction to the inner world of the artist with its current of Romanticism. The art movements that emerged one after the other in the second half of the 19th century after the romanticism movement caused the artist to turn more towards his creative thinking. Among these trends, the art movement that emphasizes creative thinking the most is Dadaism. The Dadaism movement, which was created by the artists escaping from the First World War, opened the way to use different psychics by doing interdisciplinary studies. In this way, many factors such as interdisciplinary relations, the importance of creative thinking, and the active role of the art audience have gained importance and new elements have emerged. From this point on, it was possible to cross paths of Creative Drama and Contemporary Art based on the Ancient Greek Theater philosophy. Creative Drama and Contemporary Art have interacted with each other since the discourses emphasizing the effectiveness of creativity. The purpose of this research; Is there a place for Creative Drama techniques and strategies in Contemporary Art Types? Based on the problem situation, it is to investigate the effects of Creative Drama techniques and strategies in Contemporary Art genres and to examine whether Contemporary Artists use the techniques and strategies of Creative Drama in the production process. The main findings of the research were obtained from the literature review method. Qualitative data of the research were obtained by interview and mixed method was used. As a result of the research; it is accepted that art strategies, especially performative and participatory, cross paths with Creative Drama. In other words, the relationship between contemporary art and Creative Drama has been evaluated as a result of the analysis of the interviews made with shopping specialists. Again, the ability of Creative Drama techniques and strategies to be used as an assistant in the production process of Contemporary Art was evaluated based on the opinions of the field experts. As a result of the opinions of the field experts, it has been determined that Creative Drama and Contemporary Art have common features, they have similar characteristics in terms of technique and strategy, and that Creative Drama will be used as a method in the production process of Contemporary Art.