Sildenafil sitrat takviyesinin sıçanlarda sleeve gastrektomi sonrası oksidatif stres üzerine etkisi ve mikrovasküler dansitenin karşılaştırılması
Effects of sildenafil citrate supplementation on oxidative stressafter sleeve gastrectomy in rats and to compare microvessel density
  1. Tez No: 642117
  2. Yazar: İSMİHAN GÜLDEN KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARTU BADAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Sleeve Gastrektomi, Sildenafil Sitrat, Oksidatif Stres, Mikrovasküler Dansite, Sleeve Gastrectomy, Sildenafil Citrate, Oxidative Stress, Microvessel Density
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Sleeve gastrektomi, morbid obezite tedavisinde etkili bir cerrahi prosedürdür. Anastomoz kaçağı en ölümcül komplikasyonlarından biridir. Sildenafil sitrat, siklik guanozin monofast (cGMP) için spesifik olan fosfodiesteraz tip 5'in (PDE-5) kompetitif ve güçlü bir inhibitörüdür. Bu çalışma,sildenafil takviyesinin anastomoz yapılan dokuda oksidatif stres parametreleri üzerine etkilerini belirlemek ve mikrovasküler yoğunluğu karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Erkek Wistar sıçanlar kontrol (s=10) ve deney (s=10) gruplarına randomize edildi. Deneysel gruba 5 gün boyunca oral 10 mg/kg/gün sildenafil verildi. Sleeve gastrektomi uygulanan sıçanlar 5. gün sakrifiye edildikten sonra mide dokularına kama rezeksiyon uygulandı. Oksidatif stres için ELISA ile nitrik oksit, malondialdehit, katalaz, süperoksit dismutaz, total antioksidan durum, total oksidan durum, glutatyon düzeyi ölçüldü. Oksidatif stres indeksi değerleri hesaplandı. Hematoksilin-Eozin ve Anti-CD34 ile boyanan dokuların mikrovasküler yoğunlukları ve histopatolojik yapıları değerlendirildi. Sildenafil tedavisi ile doku TAS düzeyleri değişmese de TOS düzeyleri anlamlı olarak azaldı. Deney grubunda doku NO düzeyleri anlamlı olarak azalırken; katalaz ve glutatyon seviyelerinde ise anlamlı artış izlendi. Yine deney grubunda OSI ve MDA düzeyleri azalırken; SOD düzeylerinde artış olduğu saptandı. Histopatolojik değerlendirmelerde iki grupta normal epitel yapısı izlendi. Ancak deneysel grupta vasküler dilatasyon, ödem, iltihap daha azdı ama mikrovasküler yoğunluk daha yüksek görüldü. Bu çalışma sonucunda, sildenafilin anastomotik mide dokusunda mikrosirkülatuar hemodinamikleri iyileştirerek yapılan cerrahi işlemin başarısına katkıda bulunabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Sleeve gastrectomy is an effective surgical procedure for treating of morbid obesity. Cut surface leakage is one of the fatal complications. Sildenafil citrate is a competitive and potent inhibitor of cyclic guanosine monophosphate (cGMP)-specific phosphodiesterase type 5 (PDE-5). This study aims to determine the effects of sildenafil supplementation on oxidative stress parameters and to compare microvessel density in anastomotic tissue. Male Wistar rats were randomized into control (n=10) and experiment (n=10) groups. The experimental group had oral sildenafil (10 mg/kg/day) for 5 days. Rats were sacrificed 5 days after Sleeve gastrectomy and then wedge-resection was performed. Catalase, superoxide dismutase, glutathione, total oxidant status, total antioxidant status, nitric oxide, and malondialdehyde levels were measured by ELISA to assess oxidative stress. Oxidative stress index values were calculated. The microvessel densities and histopathological structures were evaluated with Hematoxylin-Eosin and Anti-CD34 staining. Although tissue TAS levels did not change with sildenafil treatment, TOS levels significantly decreased. In the experiment group, NO levels resulted in a significant decrease, whereas the tissue CAT and GSH levels increased. In the experiment group, OSI and MDA levels decreased, while an increase in the SOD levels was detected. In histopathological evaluation; normal epithelial structure was observed in both groups. Vascular dilatation, edema, and inflammation were lower in the experimental group but microvessel densities were higher. This study showed that sildenafil supplement increased microvessel density in tissue and it can improve wound healing by improving microcirculatory hemodynamics and may contribute to the success of the surgical procedure.