Erektil disfonksiyonun değerlendirilmesinde yeni bir yöntem: sildenafil + doppler ultrasonografi
A New method for evaluation in erectile dysfunction: sildenafil + doppler ultrasonography
  1. Tez No: 92014
  2. Yazar: DENİZ ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. ADİL ESEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Erektil disfonksiyon, Doppler ultrasonografi, sildenafil, Erectile dysfunction, Doppler ultrasonography, sildenafil
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Günümüzde erektil disfonksiyonda vasküler sistemin değerlendirilmesinde çeşitli yöntemler arasında en iyisi renkli Doppler ultrasonografi (RDU) olarak önerilmektedir. Ancak RDU ile birlikte uygulanan intrakavemoz ajanlar invaziv olup, uzamış ereksiyon gibi yan etkileri vardır. Bu çalışma, intrakavernozal ajanlar yerine sildenafilin kullanılabilirliliğini araştırmak amacıyla planlanmıştır. Çalışmaya erektil disfonksiyon şikayeti ile başvuran toplam 42 hasta alındı. Papaverin (60 mg) enjeksiyonu öncesi ve sonrası, görsel erotik ve elle genital uyaran ile birlikte RDU yapıldı. Maksimum sistolik akım hızı, diastol sonu akım hızı, rezistif indeks ve akseleraşyon zamanı değerleri ölçülerek kaydedildi. İlk çalışmadan en az 3 gün sonra olacak şekilde aynı hastalara 50 mg sildenafillin oral olarak verilmesini takiben görsel erotik ve elle genital uyaran ile birlikte RDU yapıldı. Aynı parametreler 30., 45., 60., 75. ve 90. dakikalarda değerlendirilerek kaydedildi. Her iki yöntem ile elde edilen değerler istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Sildenafil sonrası 30.dakikada maksimum sistolik akım hızında anlamlı yükselme gözlendi ve 60.dakikada en yüksek değerine ulaştı. Her iki yöntemle elde edilen değerler karşılaştırıldığında (1 ile 45, 5 ile 60, 10 ile 75 ve 20 ile 90) anlamlı fark tespit edilmedi. Arteriyel yetmezlik tanısı için intrakavernozal ajan uygulamalı RDU altın standart olarak kabul edildiğinde, sildenafil uygulanımlı RDU %90 duyarlı ve %100 özgül olarak bulunmuştur. Papaverin grubunda 5(%12) hastaya priapizm nedeniyle tıbbi müdahale yapıldı. Sildenafil grubunda ciddi yan etkiye rastlanmadı. Sildenafil intrakavernozal ajanlar gibi maksimum sistolik akım hızında yeterli yükselme oluşturabilmektedir. Sonuç olarak; erektil disfonksiyon değerlendirilmesinde, sildenafil uygulamalı Doppler ultrasonografi, intrakavernozal ajanlarla yapılan çalışmalara bağlı gelişebilecek komplikasyonlardan kurtulma imkanı veren yüksek duyarlılık ve özgüllüğe sahip bir yöntem olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Among various methods of hemodynamic studies performed in the evaluation of patients with erectile dysfunction, penile color Doppler ultrasonography (CDU) analysis is currently considered the best. However, intracavemous injections (ICI) are invasive and have adverse effects like prolonged erection. The goal of this study was to evaluate whether sildenafil could be used as a subtitute for intracavernousal agents in the evaluation of impotence by CDU. A total of 42 patients with erectile dysfunction underwent CDU before and after 60 mg intracavemous papaverine injection with genital and audiovisual sexual stimulaton. Peak sistolic velocity, end diastolic velocity, resistive index, acceleration time were recorded for twenty minutes after the injection. The same patients underwent CDU following an oral dose of 50 mg sildenafil with genital and audiovisual sexual stimulation in no less than three days after the study with papaverine. The same parameters were measured at 30, 45, 60, 75, and 90 minutes and compared with the values obtained after papaverine injection. Significant increases in mean peak flow velocity were observed following oral sildenafil starting at 30 minutes and achieving a maximum value at 60 minutes. There were no significant differences between the two methods in mean peak velocities at 1, 5, 10 and 20 minutes after papaverine injection and at 30, 45, 60, 75 and 90 minutes after oral sildenafil administrations, if penile CDU with intracavemous papaverine injection is accepted as a gold standard, CDU with sildenafil shows a sensitivity of 90% and selectivity of 100% in demostrating arterial insufficiency. Due to prolonged erections, 5 patients (12%) in the papaverine group required pharmachological detumesence by ICI. No adverse effects were observed with sildenafil. Sildenafil administration achieved increases in peak systolic flow velocities comparable to intracavemous injections. With no prolonged erections, sildenafil emerges as a safer alternative compared to the more invasive intracavernoussal injections. Due to its high sensitivity and selectivity, penile CDU with oral sildenafilholds promise as a potential non invasive technique to evaluate patients with erectile dysfunction.