Küresel iklim değişikliğinin güneş enerjisi özelinde yenilenebilir enerji potansiyeline etkisi ve arazi örtüsü ile ilişkisi: Van örneği
The effect of global climate change on renewable energy potential specific in solar energy and its relationship with land cover: Van case
- Tez No: 642183
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN KEMEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Arazi örtüsü arazi kullanımı, CORINE, Güneş enerjisi, İklim değişikliği, Van, Yenilenebilir enerji, Climate change, CORINE, Land cover Land usage (LCLU), Renewable energy, Solar energy, Van
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Van Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Küresel ısınmanın bir sonucu olan iklim değişikliği birçok çevresel ve yaşamsal sorunu beraberinde getirmiştir. İnsan faktörleri ve fosil yakıt kullanımı ile hızlanan uluslararası iklim değişikliği arenasında birçok çalışma ve proje üretilmiştir. Ayrıca, iklim değişikliği ile mücadele ve iklim değişikliğine uyum sağlama bağlamında birçok çözüm geliştirilmiştir. Uyum ve mücadele için önerilen çözümlerden biri yenilenebilir enerji üretimini ve kullanımını artırmaktır. Yenilenebilir enerji, iklim değişikliği için bir mücadele ve uyum aracı olmakla birlikte aynı zamanda iklim değişikliğinin iklim parametreleri aracılığıyla doğrudan etkilediği bir olgudur. Bu çalışmanın amacı, küresel iklim değişikliğinin güneş enerjisi potansiyelindeki olası etkilerinin ve Van şehrinde arazi örtüsü ve farklı peyzaj alanları ile olan ilişkisinin araştırılmasıdır. Bu çalışmada güneş enerjisi tartışılacaktır; 4 farklı güneş enerjisi potansiyel haritalama yaklaşımı karşılaştırılmıştır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampüsü Güneş Enerjisi Santrali'nin elektrik üretim verileri, hangi haritalama yaklaşımının güneş enerjisi potansiyeli tahmininde Van ili için daha doğru sonuç verdiğini bulmak için kullanılmaktadır. Çalışmanın bir diğer ana veri seti Van Bölge meteoroloji istasyonundan elde edilen Van şehrinin iklim parametreleridir. Bu iklim parametreleri ve NDVI verileri Mann Kendall eğilim testi ile analiz edilmiştir. Analiz edilen iklim parametreleri sonucu iklim değişikliğinin etkileri ve güneş enerjisi potansiyeli için yorumlanmıştır. Bunun yanı sıra CORINE arazi örtüsü değişim haritaları ele alınmış ve Van ili için belirlenen güneş enerjisi potansiyeli yaklaşımı ile karşılaştırılarak arazi örtüsü sınıflarındaki güneş enerjisi potansiyeli ortaya konmuş, bu doğrultuda tespit ve öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The climate change caused by global warming has brought about many problems related to the environment and livelihood. Many projects have been developed in the international arena on global warming, which speeded up due to human factors and fossil fuels. Additionally, many solutions have been developed to prevent climate change and to adapt to the effects of climate change. Increasing the usage of renewable energy is one of these solutions. Renewable energy is not only a tool to prevent and adapt to climate change but also a fact directly affected by the climate parameters of climate change. The aim of this study is to research the possible effects of climate change on solar energy potential and its relationship with the land cover and multiple landscapes in the city of Van. In this study, solar energy will be analyzed by comparing four different approaches to mapping solar energy. Van Yüzüncü Yıl University Solar Power Plant's data on power generation is used to find which method of mapping is more accurate to predict solar energy potential in the province of Van. Another main data set for this research is the climate parameters of the city of Van provided by the Van Regional meteorological station. These climate parameters and NDVI data are analyzed with Mann Kendall Trend Test. As a result of the analyzed climate parameters, they are interpreted for the effects of climate change and solar energy potential. Additionally, CORINE land cover change maps have been discussed and compared with the solar energy potential approach for the province of Van, the solar energy potential of land cover classes have been presented and an assessment and propositions have been made accordingly.