Yeni doğan bebeklerde inmemiş testis ile annenin beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between undescented testis and the nutritional habits of the mother in newborn babie
  1. Tez No: 642185
  2. Yazar: AZİZ YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnmemiş testis, kriptorşidizm, beslenme, hazır gıda, kuru gıda, ateş, vücut sıcaklığı, maternal yaş, paternal yaş, Undescended testis, Cryptorchidism, nutrition, convenience food, dry food, fever, body temperature, maternal age, paternal age
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: İnmemiş testis çocukluk çağında sık görülen konjenital anomalilerden biridir. Güncel çalışmalarda, inmemiş testis gelişiminde annenin yaşının, beslenmesinin ve yaşam tarzındaki diğer faktörlerin ve gestasyonel faktörlerin etkileri ortaya konmuştur. Bu çalışmada, inmemiş testis ile annelerin beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Kasım 2018- Haziran 2020 tarihleri arasında 102 anne ile yapılmıştır. Araştırmaya inmemiş testis sendromuna sahip bebek anneleri ve sağlıklı erkek bebek dünyaya getirmiş olan diğer anneler katılmıştır. Çalışmada yüz yüze anket tekniği kullanılmıştır. Yeni doğan anneleri, hastanenin kadın doğum ünitelerinde ziyaret edilerek, hasta formu ve beslenme sıklığı anketi soruları kendilerine sorulmuştur. Bulgular: Çalışmada 102 yenidoğan bebek incelendi ve annelere anketlerdeki başlıklar soruldu. Kurutulmuş gıdaları daha fazla tüketen annelerde inmemiş testisli bebek dünyaya getirme oranı daha düşüktü. Hazır yemek tüketen annelerin ise inmemiş testisli bebek dünyaya getirme oranı yüksek bulunmuştur. Anne ve baba yaşı daha genç olan çocuklarda daha yüksek oranda inmemiş testis gözlenmiştir. Daha düşük doğum ağırlığı ile doğan çocuklarda daha yüksek oranda inmemiş testis gözlenmiştir. İnmemiş testis tespit edilen yenidoğanlarda vücut sıcaklığı ölçümleri daha yüksek tespit edilmiştir. Doğum haftası ve inmemiş testis gelişimi arasında herhangi bir ilişki gözlenmemiştir. Annenin vücut kitle indeksi ve kriptorşidizm arasında ilişki gözlenmemiştir. Sonuç: Anne beslenmesi bebeklerde inmemiş testis gelişiminde etkin sebeplerden biri olabilir. Elde edilen bulgular ışığında gebelerin daha yüksek oranda kurutulmuş gıdalardan tüketmesi ve hazır gıdalardan uzak durması bebeklerini inmemiş testis oluşumuna karşı koruyucu olabilir. Bu konuda daha fazla kanıt oluşmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Undescended testis is one of the most common congenital anomalies in childhood. Recent studies have revealed the effects of maternal age, diet, other lifestyle factors and gestational factors in the development of undescended testicles. In this study, we aimed to investigate the relationship between undescended testis and nutritional habits of mothers. Methods: The study was conducted with 102 mothers between November 2018 and June 2020. Mothers of babies with undescended testicular syndrome and other mothers who gave birth to healthy male babies participated in the study. Face to face questionnaire technique was used in the study. The mothers of the newborn children were visited in the obstetrics units of the hospital and the questions of the patient form and the feeding frequency questionnaire were asked to them. Results: 102 newborn babies were examined and mothers were asked about the topics in the questionnaires. Mothers who consumed more dried foods had a lower rate of giving birth to babies with undescended testicles. Mothers who consumed convenience food had a high rate of giving birth to a baby with undescended testicles. A higher rate of undescended testicles was observed in children with younger maternal and paternal ages. A higher rate of undescended testicles was observed in children born with lower birth weight.Body temperature measurements were found to be higher in newborns with undescended testis. No relationship was observed between gestational week and undescended testicular development. There was no relationship between the mother's body mass index and cryptorchidism. Conclusions: Maternal nutrition may be one of the effective reasons in the development of undescended testicles in babies. In the light of the findings, the consumption of dried foods at a higher rate and avoiding convenience foods may protect their babies against the formation of undescended testicles. More evidence is needed on this issue.