Neo-adjuvant kemoterapi uygulanan meme kanserli olgularda patolojik komplet yanıt alınan ve alınmayan hastaların YAP (Yes associated protein) ile ilişkisi
The relationship of YAP (Yes associated protein) with A complete pathological response received and not received patients in Neo-adjuvant chemotherapy applied cases of breast cancer
- Tez No: 642232
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER CELAL AKCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Protein YAP, Breast Cancer, Neoadjuvant, Chemotherapy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Neoadjuvant Kemoterapi uygulanan meme kanseri olgularında YAP ekspresyonunu (immünohistokimyasal olarak) değerlendirmeyi ve moleküler özellikler, tedaviye yanıt ve sağkalım verileri ile YAP ekspresyonu arasındaki ilişkiyi dolayısı ile prognostik önemini açıklığa kavuşturmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Etik Kurul onayı alındıktan sonra Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne başvuran, 2015-2020 yılları arasında Meme Kanseri tanısı konulup NeoAdjuvant Kemoterapi uygulanan 104 hasta dahil edildi. Bu hastaların tanıları Meme USG, Mamografi, Meme MR ve gereği halinde PET/CT yöntemlerinin herhangi biri ile tespit edilmiş olup patoloji örneklerinden Östrojen Reseptörü (ER), Progesteron Reseptörü (PR), İnsan Epidermal Büyüme Reseptör-2 (HER2) ve Ki-67 Ekspresyonu rutin olarak immunohistokimyasal boyanmaktadır. Bu çalışmada mevcut immünhistokimyasal belirteçler tekrar gözden geçirildi ve ayrıca YAP immunohistokimyasal olarak çalışılarak bu biyolojik belirteçlerle ilişkisi değerlendirildi ve prognoz üzerine etkisi araştırıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 52,37 idi. 78 hastada (%75)YAP pozitif iken, 26 hastada(%25) negatif saptandı. Neoadjuvant tedavi sonrası değerlendirmede, 28 hastada (%26,9) patolojik tam yanıt (Miller Payne Grade 5 yanıt), 6 hastada (%5,8) nüks, 6 hastada(%5,8) exitus varlığı saptandı. Patolojik değerlendirmede 88 hasta(%84,6) ile en sık İnvaziv Duktal Karsinom tespit edildi. Yapılan istatistiksel değerlendirme sonucunda, parametreler ile YAP negatif/pozitifliği arasında anlamlı sonuç elde edilemedi. Sonuçlar: Meme kanseri tanısı alıp patoloji örneklerinde ER, PR, Cerb B2 ve Ki-67 boyamaları rutin olarak yapılan hastaların ilaveten YAP ile boyanmaları sonucunda, sağkalım hakkında pozitif katkı sağlayacak bir sonuca ulaşılamamıştır. Prospektif olarak yapılacak daha uzun süreli çalışmalar anlamlı olacaktır. Anahtar Kelimeler : YAP Proteini, Meme Kanseri, Neoadjuvant, Kemoterapi
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to evaluate the YAP expression (as immunohistochemical) in breast cancer patients who were administered Neoadjuvant Chemotherapy and we aimed to clarify the relation between the YAP expression and molecular properties, response to treatment and survival data as well as the prognostic importance. Materials and Methods: Between the years 2015-2020, 104 patients who were admitted to Erciyes University Medical Faculty with breast cancer diagnosis and applied Neoadjuvant Chemotherapy were included in this study after obtaining Ethics Committee approval. The diagnoses of the patients were determined with any of breast USG, mammography, breast MRI and if necessary PET/CT methods. Of the pathology samples, Estrogen Receptor(ER), Progesteron Receptor (PR), Human Epidermal Growth Receptor-2 (HER2) and Ki-67 expression were immunohistochemically stained routinely. In this study, immunohistochemical markers were revised and the relation of YAP with these markers were also evaluated by studying YAP immunohistochemically and its effect on prognosis was searched. Results : The average age of patients was 52,37.While in 78 patients (75%) YAP was positive, it was found negative in 26 patients (25%). A complete pathologic response in 28 patients (26,9%) (Miller and Payne Grade 5 responses) , recurrence in 6 patients (5,8%), exitus in 6 patients (5.8%) were revealed in the evaluation after Neoadjuvant treatment. In the pathological evaluation, invasive ductal carcinoma was detected with 88 patients (84,6%) as the most common. It was statistically found significant that YAP positive BIRADS score average of patients was higher than BIRADS score average of the patients in the YAP negative group. Conclusion: A conclusion that will provide a positive contribution was not achieved about the survival of the patients who were diagnosed with breast cancer and in their pathology samples ER, PR, Cerb B2 ve Ki-67 stainings were on the basis of routine additionally stained with YAP. Long-term studies that will be made prospectively will be meaningful.