Coombs pozitif olguların epidemiyolojik verilerinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the epidemiological data of the coombs positive cases
  1. Tez No: 642233
  2. Yazar: GÖKHAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ ALACACIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Direkt anti-globulin testi, Coombs testi, otoimmün hemolitik anemi, Direct anti-globulin test, autoimmune hemolytic anemia, Coombs test
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
Giriş ve Amaç: Coombs testleri başlıca hematoloji alanında, transfüzyon tıbbında veya organ transplantasyon alanında kullanılır. Direkt Coombs pozitiflikleri her zaman hemolizi desteklemez. Bu çalışmada Dokuz Eylül Üniversitesi Kan Bankası'nda çeşitli sebeplerle çalışılmış Direkt ve/veya İndirekt Coombs pozitifliklerinin geriye dönük taranarak, etiyolojilerinin aydınlatılması, hemolitik anemi ve diğer hastalıklarla olan birlikteliklerinin irdelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2015 -Aralık 2018 tarihleri arasında DEÜTF kan bankasında Coombs testi pozitifliği saptanan ve İç Hastalıklarında takip edilen 18 yaş ve üzeri 485 olgu çalışmaya dahil edildi. Olguların demografik özellikleri ve etiyolojileri geriye dönük değerlendirildi. Bulgular: Olguların 244'ü kadın (%50,3), 241'i (%49,7) erkekti. Kadın/Erkek oranı 1/1 olarak bulundu. Ortalama yaş 60,85 (19-94), medyan yaş 64±16,99 idi. Medyan 48 aylık ( 28,24 ay) izlem süresi sonunda hastaların 278'i (%57,3) hayatta iken, 207'si (%42,7) kaybedilmişti. Tüm hastalar için medyan sağ kalım 30±16,74 ay (1-58) olarak tespit edildi. Coombs pozitif olguların sadece %8.4'üne otoimmün hemolitik aneminin eşlik ettiği görüldü. Diğer tanılar arasında en sık solid tümörler (%15,2) ve MDS(%10) yer alıyordu. Bunlar dışında çok sayıda immün veya nonimmün sebepler saptandı. Sonuç: Coombs pozitifliği OİHA için yüksek öngörü değerli bir test olsa da başlıca solid tümörler, MDS, romatolojik hastalıklar gibi pek çok durumda da pozitif olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle sadece Coombs pozitifliğine bakılarak tedavi uygulanmamalıdır. Eşlik eden hemoliz varlığı da hastanın kliniği ve diğer laboratuvar verileri ile korele edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Coombs tests are mainly used in hematology, transfusion medicine, or organ transplantation. Direct coombs positivity does not always support hemolysis. It was aimed to categorize the direct and / or indirect Coombs positivity of patients which were studied for various reasons at the Dokuz Eylul University Hospital Blood Bank according to their etiology, and to clarify association with hemolytic anemia or other diseases. Material and Method: This descriptive study concerns about of etiology of 485 patients whose Coombs tests were positive between January 2015- December 2018, who were followed-up in DEUTF Internal Medicine Department. Results: Between 244 women (50.3%) and 241 (49.7%) men, the female / male ratio was found to be 1/1. The mean age was 60.85 (19-94) and the median age was 64 ± 16.99. At the end of follow-up period of the median 48 months (  28.24 months), 278 (57.3%) patients were alive, while 207 (42.7%) were deceased. Median survival for all patients was 30 ± 16.74 months (1-58). It was observed that among these patients, coombs positivity due to solid tumors (15.2%), MDS (10%) and autoimmune hemolytic anemia (8.4%) were dominant findings. Apart from these, many immune or nonimmune causes have been identified. Conclusion: Although Coombs positivity is a high predictive test for AIHA, it should be kept in mind that it can be positive in many cases such as major solid tumors, MDS and rheumatological diseases. When evaluating this positivity, it is important to establish a correlation with the patient's clinic.