Türk Medeni Kanunu kapsamında haksız yapı
Unfair construction in the scope of Turkish Civil Code
  1. Tez No: 642422
  2. Yazar: EREN SAVAŞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ABİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Haksız Yapı, Kendi Malzemesi, Başkasının Arazisi, Unfair Construction, Own Material, On a Third Person's Land
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Tezimizin başlığı, Türk Medeni Kanunu Kapsamında Haksız Yapı'dır. Çalışmamız giriş, üç ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde haksız yapı ile ilgili Mecelle'de yer alan düzenlemeler incelenmiştir. Daha sonra ise 743 sayılı Medeni Kanun ile 4721 Sayılı Medeni Kanun'da yer alan haksız yapı ile ilgili düzenlemeler açıklanmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde haksız yapının tanımı yapılmış ve bir yapının haksız yapı olması için gerekli unsurlar açıklanmıştır. Bu bölümde son olarak haksız yapı, hukukumuzda yer alan benzer bazı müesseselerle karşılaştırılmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde haksız yapının türleri ve bu türler içerisinde uygulamada sıkça karşılaşılan, kişinin kendi malzemesiyle başkasının arazisinde haksız yapı meydana getirmesine yol açan sebepler incelenmiştir. Çalışmamızın son bölümünde ise haksız yapı türlerine bağlanan hüküm ve sonuçlar incelenmiştir. Bu kapsamda arazi maliki, malzeme sahibi ve üçüncü kişinin sahip olduğu haklar, doktrin görüşleri ve yargı kararları çerçevesinde ifade edilmiştir. Çalışmamızın amacı hangi hallerde haksız yapının ortaya çıkacağını açıklamak ve bu kapsamda uygulanacak hükümleri tespit etmektir.
Özet (Çeviri)
The title of this thesis is“unfair construction in the scope of Turkish Civil Code”. Our thesis consists of an instruction, three main chapters and a conclusion. In the instruction part, the regulations in the Mecelle about unfair construction are examined. Later, the regulations in Civil Code Nr. 743 and Civil Code Nr. 4721 about unfair construction are expalined. In the first chapter of our study, defination of the unfair construction is made and the necessery elements to be an unfair construction are explained. Eventually in this chapter, unfair construction compares with similar institutions which regulate in our law. In the second chapter of our study, the types of unfair constrution and the reasons which cause an unfair construction built with the constructors own material on a third person's land that is the most common unfair construct are examined. In the last chapter of our study, the effects and consequences of unfair construction are examined. The rights of landlord, the owner of the material and the third person are expressed in the scope of doctrine views and judicial decisions. The aim of our study, to explain in which cases the unfair construction will be revealed and to determine the effects to be applied in this context.