Sosyal medyada kişiliğin korunması
Protection of personality on social media
- Tez No: 755535
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL BADUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Medya Süjeleri, Kişilik Hakkı, Kişilik Hakkı İhlali, Kişiliğin Korunması, 5651 Sayılı Kanun, Social Media, Social Media Subjects, Personal Rights, Violation of Personal Rights, Protection of Personality, Law No.5651
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle beraber sosyal medya kullanımı artmıştır. Sosyal medya artık bir iletişim aracı, gelir kapısı, sosyalleşme ortamı haline de gelmiştir. Sosyal medya kullanımının artması ve bu platformlarda kişilerin fotoğraf, video, ses, yazı vb. içerikleri paylaşması nedeniyle kişilik hakkına saldırılar oluşmaya başlamıştır. Sosyal medya yoluyla yapılan saldırılar suç teşkil etmekle birlikte aynı zamanda haksız fiile de neden olmaktadır. Sosyal medya yoluyla kişiliğe karşı yapılan saldırılar kişilik hakkının ihlaline yol açmakta olup bu nedenle kişiler, Türk Medeni Kanun'un kişilik hakkının korunmasına ilişkin hükümlerine göre hukuki koruma yollarına başvurabilecektir. Bunun yanı sıra sosyal medya yoluyla kişilik hakkı ihlallerinde daha etkin bir koruma yolu sağlamak amacıyla 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ile özel hükümler çerçevesinde de koruma altına alınmıştır. Sosyal medya ve sosyal medya platformlarında yapılan kişilik hakkı ihlalleri ve bu ihlallere karşı başvuru yolları güncel bir konu olması sebebiyle oldukça önem arz etmektedir. Bu nedenle 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 29 Temmuz 2020'de Meclis'te kabul edilmiş ve 31 Temmuz 2020'de Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Uzun zamandır gündemde olan ve toplumda sosyal medya kanunu olarak anılan bu düzenleme ile birçok esaslı değişikliğe gidilmiştir. Bu çalışmada kişilik hakkının konusunu oluşturan değerler, sosyal medya ve süjeleri ve sosyal medya yoluyla yapılan kişilik hakkı ihlallerine karşı Türk Medeni Kanunu ve 5651 Sayılı Kanun kapsamında başvurulabilecek hukuki koruma yolları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Lately, the use of social media has been increased with the development of technology. Social media has now become a means of communication, a source of income, and an environment for socialization. Due to the increase in the use of social media and content sharing such as personal photos, videos, audio and information, unexpected attacks have begun to occur against personal rights. Attacks made through social media not only constitute a crime but also cause tortious acts. Since attacks against individuals via social media lead to violations of personal rights, individuals will be able to apply for legal protection in accordance with the provisions of the Turkish Civil Code on the protection of personal rights. In addition, in order to provide a more effective way of protection in violations of personal rights through social media, a framework of special provisions within the Law No.5651 on the Regulation of Broadcasts on the Internet and Combating Crimes Committed Through These Broadcasts has been established. Personal right violations that are done on social media and social media platforms and way to appeal against these violations are very important because it is a current issue. For this reason, the Law No. 5651 amending the Law on Arranging Broadcasts Made on the Internet and Combating Crimes Committed Through These Broadcasts was accepted by the Parliament on July 29th, 2020 and published in the Official Gazette on July 31st, 2020. With this regulation, many fundamental changes have been made which has been on the agenda for a long time and is known as the social media law in the society. In study, the values that constitute the subject of personal rights, social media and its subjects, and legal protection ways that can be applied within the scope of the Turkish Civil Code and Law No.5651 has been examined.