الوعي الشعري بالواقع السياسي في قصائد نزار قباني
Nizâr Kabbânî'nin kasidelerinde siyasal realite bilinci
  1. Tez No: 642476
  2. Yazar: SHWAN MOHAMMED ABDULRAHEEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIFAT AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nizâr Kabbânî, şiirsel bilinç, siyasi kasideler, realite, şahsiyetler ve miras, Arap edebiyatı, Arap şiiri, Bilinç, Gerçeklik, Kabbani, Nizar, Kaside, Siyasal gerçekçilik, Siyaset, Şairler, Şiir, Nizar Qabbani, Poetic awareness, Political poems, Living reality, Characters, Heritage, Arabian literature, Arabic poetry, Consciousness, Reality, Kabbani, Nizar, Eagle, Political realism, Politics, Poets, Poem
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Nizâr Kabbânî'nin Kasidelerinde Siyasi Realitenin Şiirsel Bilinci adlı çalışmamızda Şair'in siyasi kasidelerinin güzelliklerini konuşturmaya çalıştık. Ayrıca kasidelerdeki siyasi, sosyal ve tarihsel olaylara karşı derin şiirsel bilinci de ele almaya çalıştık. Zira onun kasideleri modern Arap toplumlarının bunalımlı siyasi ve sosyal durumuna karşı isyan etmeyi ve alay etmeyi somutlaştırmaktadır. Nizâr Kabbânî, şiiri Arap ülkelerindeki içi boş süslü sloganları yakmak için bir vasıta edinmiştir. Onun bu doğrultudaki şiirleri çeşitli, zengin ve anlamları derin olmuştur. Bununla birlikte bilinç, kişinin kendisinin yanı sıra analiz ve kavramaya olan güç ve yeteneğini idrak etmesini sağlayan bir durum ya da bireyin içinde yaşadığı bölgesel ve uluslararası toplum ve çevresini, çağının muhtelif sorunlarını, ulusal ve uluslararası kararların alınmasında aktif ve etkili gücü kavraması demektir. Kuşkusuz Arap toplumu sahip olduğu şairleri ile onu bölgede zülüm ve bozgunculuğu yayan egemen devletin esaretinden kurtaracak bir özgürlük eğilimine ev sahipliği yapmaya hazırdı. Nitekim bir grup şair siyasi şiir dünyasına atıldılar. Bunun sonucunda onlar siyasi görüşleri olan şairler olarak şöhret kazanıp zamanla onların şiirleri arasında siyasi hiciv formatında bir siyasi şiir türü ortaya çıktı. Nizâr Kabbânî de bu şairlerden biriydi. Onun şiirleri, ucuz siyasi ve sosyal realiteyi yeren ve kusurlarını açığa vuran sözcüklerle doludur. Çalışmamız önsöz, giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında bilinç kavramının tanımı, edebi bilinç ve sözlüklerde yer aldığı üzere ilgili kavramın geniş kullanımları üzerinde duruldu. Yine bu çerçevede muhtelif edebi ekollere göre edebiyatın siyasi, sosyal ve tarihsel olaylardaki rolü ve bu alanlardaki sorunlara karşı çözüm yöntemleri ile bu edebi akımların edebiyat kavramı etrafındaki tartışmaları da etraflıca irdelendi. Sonra şairin sanat hayatı boyunca yaşadığı siyasi ve sanatsal olayların en barizleri ele alındı. Bunlardan özellikle Haziran yenilgisinden sonra gelen ve şairin gazel şiirlerini yazan sıradan bir şairden ziyade şiirlerinde siyasi olaylara eğilen bir şaire dönüşmesini sağlayan aşama araştırmacıların dikkatlerine sunuldu. Birinci bölümde Arap devletlerinde yönetimi ellerinde bulunduran yöneticilerin yanlış siyasetlerinden kaynaklanan büyük felaket ve musibetlerin yanı sıra kadın, birey ve Arap petrolünde temessül eden toplum sorunlarının belirlenmesinden başlayarak Arap insanın hayatıyla ilgili toplumsal ve siyasal birçok olay ve sorunlar ortaya konulmaya çalışıldı. İkinci bölümde ise eski siyasi ve tarihi olayların yeni ve modern olaylarla ilişkilendirilmek suretiyle kadim Arap medeniyetinin klasik ve modern Arap tarihi ile ilişkisi konu edindi. Bu durum tarihsel, siyasi, edebi ve İslami bazı sembol ve şahsiyetlerden hareketle ortaya konulmaya çalışıldı. Bütün bunlara rağmen Nizâr Kabbânî'nin şiirleri içerisinde ulusal ve toplumsal olaylara dair siyasi kasideleri oldukça fazladır. Nitekim şair şiir divanlarından iki koleksiyonu bu tür kasidelere ayırmıştır. Ancak biz söz konusu kasidelerinden bu mütevazi çalışmamıza yetecek kadar yararlandık.
Özet (Çeviri)
In this research, the“Poetic Awareness of Political Reality in Nizar Qabbani's Poems,”I attempted to explore the aesthetics of the political poems of the poet, As well as the deep poetic awareness of the poet towards social, political and historical issues, The fact that these poems embody the rebellion and mockery of the aggravating social and political situation of modern and contemporary Arab societies, Nizar Qabbani used poetry as a source of energy to burn all the fake decorations and slogans in Arab countries. His poetic texts in this field were varied, rich and deeply connoting. Since consciousness is a state in which a person realizes himself and his ability to understand and analyze, or in other words, awareness of the individual's awareness of the reality of his society and its regional and international surroundings, and knowledge of the various problems of the times and the effective and influential force in decision-making nationally and globally in knowing reality. There is no doubt that the Arab countries, including their poets, were prepared for a liberating tendency in order to get rid of the burden of the ruling state in the region where corruption and injustice were spread, During this period, a group of Arab poets entered the world of political poetry and became a political vision for them. These poets generated a kind of poetry in the form of political satire; Nizar Qabbani was one of these poets. His poems contained many words and political expressions that exposed the dire social and political reality. This study included an introduction, a preface, two chapters, and a conclusion. In the preamble I focused on defining awareness and literary awareness and the broad implications of the term, according to what came in dictionaries and linguistic translations, and also on the great role that literature plays in social, political and historical issues, according to the different literary schools, and i clarified the most important literary schools and their difference about the concept of literature and the role it plays in order to address social and political issues, after that i showcased the most important artistic and political stations that the poet went through during his artistic career, especially the stage in which the poet lived after the June setback, and what led to his transformation from a poet who writes the poetry of yarn and women to writing the poetry of a politician in a striking way. In the first chapter, I touched on the topics of presenting real and social events, starting by defining the problems of society represented by Arab oil, the individual, women, intellectuals, and many issues related to the life of the Arab person. What happened to the people from the calamities and calamities due to the wrong policy by the rulers and rulers over the rule and administration of the Arab countries, which led to disastrous results for the people and the Arab community in that era. In the second chapter, I reviewed the ancient Arab civilization, the relationship between ancient and modern Arab history and what the Arab states have achieved at the present time, by linking ancient historical and political events with current real and political events, by invoking a number of figures, historical, political, literary, and Islamic symbols, in order to create artistic images in which the recipient does not refrain from reading the texts of the research. Here it must be noted that the political poems of the poet Nizar Qabbani on social and national issues are very many, If the poet assigns two sets of his collections of poetry, But we have had enough to complete this humble search, And if we dig deeper, we may need hundreds of pages to be able to display and clarify his many poems related to this topic of our research.