Türkiye'de öğrenim gören üniversite öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeyinin ölçümüne yönelik bir araştırma
  1. Tez No: 642489
  2. Yazar: DALYA HASANCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF GÜNEREN GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Okuryazarlık, Finansal Eğitim, Finansal Planlama, Finansal Bilgi, Finansal Tutum, Finansal Davranış, Financial Literacy, Financial Education, Financial Planning, Financial Knowledge, Financial Attitudes, Financial Behaviour
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Finans Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Finansal kararlar konusunda gerekli olan bilgi, beceri, farkındalık, tutum ve davranışlar olarak tanımlanan ve yol açtığı olumsuz sonuçlar nedeniyle 2008 küresel finansal kriz sonrasında önemini artıran finansal okuryazarlık, bireysel ve toplumsal refah düzeyine, finansal sisteme ve makroekonomiye önemli katkılar sağlamaktadır. Bu gerekçeyle ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından finansal okuryazar bir toplum elde etmeye yönelik eğitim çalışmaları yürütülmekte ve bu çalışmaların topluma katkılarını ölçmek amacıyla araştırmalar gerçekleştirilmektedir. Söz konusu araştırmaların temel gayesi, toplumun finansal okuryazarlık düzeyinin tespit edilmesidir. Ülkemizde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeyinin tespiti amacıyla gerçekleştirilen bu çalışmada, katılımcılara 21 sorudan oluşan bir anket yöneltilmiştir. Ankette katılımcıların demografik özelliklerine ilave olarak finansal okuryazarlık hakkında bilgi sahibi olup olmadığı, finansal yönetim başarıları konusundaki düşünceleri, kredi kartı ve bankamatik kartı kullanım düzeyleri ile bunlara yönelik temel bilgi seviyeleri, tasarruf alışkanlıkları, ekonomik ve finansal kavramlar bilgi sahibi olup olmadıkları, bütçe yönetimi konusundaki tutum ve davranışlarını belirlemeye yönelik sorulara yer verilmiştir. Ankete katılım sağlayan 402 üniversite öğrencisinin verdikleri cevapların değerlendirilmesi sonucunda, katılımcıların finansal okuryazarlık seviyesinin, belirlenen ölçek kapsamında“orta”düzeyde olduğu, temel ekonomik ve finansal kavramlar hakkındaki bilgi seviyesinin genel olarak tatmin edici düzeyde olduğu ancak temel birtakım konularda eğitim ihtiyaçlarının bulunduğu, finansal tutum düzeyinin yeterli seviyede olduğu ancak alışveriş ve harcama alışkanlıkları konusunda finansal okuryazarlık düzeyini olumsuz etkileyen hususların bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca öğrenim görülen sınıf, eğitim alınan dersler, finansal yönetim konusunda eğitim alınan kaynaklar ve kredi kartı borcu ödeme alışkanlığı değişkenlerinin, finansal okuryazarlık düzeyini etkileyen faktörler arasında olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Financial literacy, which is defined as the necessary knowledge, skills, awareness, attitudes and behaviors about financial decisions, has increased its importance after the 2008 global financial crisis due to the negative results it has caused. Financial literacy contributes significantly to the level of individual and social welfare, the financial system and macroeconomics. For this reason, educational studies are carried out by national and international organizations to achieve a financial literate society and researches are carried out to measure the contribution of these studies to society. The main purpose of the said research is to determine the financial literacy level of the society. In this study, which was carried out to determine the financial literacy level of university students studying in our country, a questionnaire consisting of 14 questions was asked to the participants. In addition to the demographic characteristics of the participants in the survey, whether they have information about financial literacy, their opinions on financial management achievements, their level of credit and debit card usage and their basic knowledge levels, their savings habits, economic and financial concepts, their attitude towards budget management and questions to determine their behavior are included. As a result of evaluating the answers of 402 university students who participated in the survey, it has been determined that the financial literacy level of the participants is at the“moderate”level within the scope of the determined scale, the level of knowledge about basic economic and financial concepts is generally satisfactory, but there are training needs in a number of basic subjects, the level of financial attitude is sufficient, but there are issues that negatively affect the level of financial literacy in shopping and spending habits. In addition, it was concluded that the education class, the lessons learned, the resources trained in financial management, and the credit card debt payment habit variables are among the factors affecting the level of financial literacy.