Ergenlerin ebeveyn ve akran bağlanma düzeyleri ile depresyon arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between adolescent connection levels and parent and depression
- Tez No: 642532
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESENGÜL KAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, bağlanma, depresyon, Adolescence, attachment, depression
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş: Bağlanma bebeğin ilk bakım vereni ile kurduğu duygusal bağ olarak ifade edilir. Ainsworth bağlanmayı güvenli bağlanma ve güvensiz bağlanma olarak ikiye ayırmakta, güvensiz bağlanmayı da kendi içinde kaygılı/kararsız bağlanma ve kaçınmacı bağlanma şeklinde ayırmaktadır. Yapılan çalışmalar güvenli bağlanan çocukların okul ortamında daha dikkatli olduklarını ve yüksek not aldıklarını ifade etmektedir. Çocuklukla, yetişkinlik arasındaki ara döneme ise ergenlik dönemi denmektedir. Ergenlik bedenen, hormanal, cinsel, sosyal, ahlaki ve zihinsel değişimlerin olduğu bir dönemdir. Yapılan çalışmalarda güvenli bağlanan ergenlerin sosyal ilişkilerinde tatmin edici iletişim kurdukları ve iletişim kurdukları kişilere ortalamanın üstünde güven duydukları bulunmuştur. Ergenlerin ebeveyn ve akran bağlanmaları ile duygusal durumlarının da ilişkili bulunduğu çalışmalar vardır. AMAÇ: Ergenlerin ebeveyn ve akran bağlanmaları ile depresyon arasındaki ilişki ile sosyo-demografik bilgilere göre değerlendirilip incelenmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM: Bu araştırma ilişkisel tarama modeline göre hazırlanmıştır. Araştırma evrenini İstanbul ili, Mecidiyeköy ilçesinde, bulunan Sınav Özel Öğretim Kursu ve Doğru Cevap Özel Öğretim Kursu merkezinde 9.sınıf, 10. Sınıf, 11.sınıf, 12.sınıf ve mezunlardan oluşan toplam 201 ergen oluşturmaktadır. Bu araştırmada sosyodemografik bilgilerin edinilmesi için araştırmacı tarafından hazırlanan“SosyoDemografik Bilgi formu”, ergenlerin bağlanma düzeyinin ölçmek için“Ergenlerin Ebeveyn ve Akran Bağlanma Envanteri”depresyon belirtilerini belirlemek için“Beck Depresyon Ölçeği”kullanılmıştır. BULGULAR: Ergenlerin anne ve baba bağlanma düzeyi ile depresyon ölçeği puanları incelendiğinde negatif anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Anne veya babaya olan bağlanma arttıkça ergenlerde depresyon belirtilerinin görülmesi azalmaktadır. Ergenlerin akran bağlanmaları ile depresyon ölçeği puanları arasında negatif anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Akran bağlanması arttıkça depresyon belirtilerinin azaldığı görülmektedir. Anne ve baba bağlanma ile akran bağlanma arasındaki ilişki pozitif yönlüdür. Annesi çalışan ergenlerin, annesi çalışmayan ergenlere göre depresyon belirti düzeyleri anlamlı düzeyde fazla bulunmuştur. 17 yaşındaki ergenlerin, 18 yaşındaki ergenlere göre anne bağlanma düzeyleri yüksek bulunmuştur. Ergenlerin anne, baba ve akran bağlanmaları ile depresyon belirti düzeylerinde ergenlerin sınıf düzeylerinin, kaçıncı çocuk olduklarının, kardeş sayılarının, anne-baba eğitim durumlarının ve ebeveynlerin evlilik durumuna bakıldığında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTİON: Attachment is expressed as the emotional bond that the baby establishes with the first caregiver. Ainsworth divides attachment into two as secure attachment and insecure attachment, and insecure attachment as anxious / unstable attachment and avoidant attachment. Studies indicate that children who are securely attached are more careful and get high marks in the school environment. The interim period between childhood and adulthood is called adolescence. Adolescence is a period of bodily, hormonal, sexual, social, moral and mental changes. In the studies conducted, it has been found that adolescents who are securely connected have satisfactory communication in their social relationships and they have above average confidence in the people they communicate with. There are studies in which adolescents' parent and peer attachments and emotional states are related. PURPOSE: In this research, the relationship between the attachment styles of adolescents to their parents and peers and depression aimed to be searched, depending on the socio-demographic attributes. METHOD: This research has been designed according to relational screening method. Research population constitute 201 9th, 10th, 11th, 12th grade adolescents who receive education in Sınav Special Education Course and Doğru Cevap Special Education Course in Mecidiyeköy, Istanbul.“Socio-Demographic Knowledge”form had been used to acquire socio-demographic attributes,“Adolescent Attachment to Parents and Peers”inventory had been used to determine the level of attachment among adolescents and“Beck Depression Scale”had been used to determine symptoms of depression. RESULT: A statistically significant and negative correlation had been found between adolescent's parental attachment level and depression. With the higher levels of attachment to the mother or father, depressions symptoms among adolescent's seem less. There is a statistically significant negative correlation between adolescent's peer attachment and depression. With the higher levels of peer attachment, the level of depression seems lower. Parental attachment and peer attachment are positively correlated. The depression levels of adolescent's who have working mothers had been found significantly higher than the ones with nonworking mothers. Seventeen years old adolescent's expressed higher levels of attachment to their mothers than eighteen years old adolescent's. No significant difference had been determined on the correlation between parental and peer attachment of adolescent's and depression levels, considering adolescents' class levels, number of siblings they have, child's rank between siblings, parental education level and parental marriage status.