Ergenlerin ebeveynlerine bağlanma düzeyi ile mental iyi oluş, benlik saygısı ve akran ilişkilerinin incelenmesi
An investigation of relationship between adolescents' parental attachment level and mental well being, self esteem, peer relationship
- Tez No: 543683
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM YAVUZ GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyne güvenli bağlanma, mental iyi oluş, benlik saygısı, akran ilişkileri, Secure attachment with parents, mental well-being, self-esteem, peer relationship
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı ergen bireylerin ebeveynlerine güvenli bağlanması İle mental iyi oluş, benlik saygısı ve akran ilişkilerinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi 16-18 yaş arası İstanbul'da lise eğitimine devam eden 399 (206 kadın, 193 erkek) ergen bireyden oluşmaktadır. Katılımcılara ''Kişisel Bilgiler Formu'', ''Kerns Güvenli Bağlanma Ölçeği (Anne Ve Baba Formu)'', ''Warwick-Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği'', ''İki Boyutlu Benlik Saygısı Ölçeği'' ve ''Akran İlişkileri Ölçeği'' uygulanmıştır. Verilerin yorumlanması için Bağımsız Örneklem, t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Regresyon analizi ve Pearson Momentler Çarpımı korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Ebeveyne güvenli bağlanmanın demografik sonuçlarına göre; anne ve babaya güvenli bağlanma düzeyiyle ergenin cinsiyetinin, annesinin ve babasının eğitim düzeyinin, kardeş sayısı ve doğum sırasının ve annesinin çalışma durumunun anlamlı ilişki içinde olmadığı ancak babaya güvenli bağlanması ile babasının çalışma durumunun istatistiksel olarak pozitif anlamlı ilişki içerisinde olduğu görülmüştür. Yapılan çalışmada anneye güvenli bağlanma ile babaya bağlanma düzeyi, mental iyi oluş ve benlik saygısı alt boyutları ('kendini sevme' ve 'öz-yeterlik') arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Bunun yanında anneye güvenli bağlanma ve akran ilişkileri testinin çatışma alt boyunun negatif ilişkide olduğu bulunmuştur. Ergenlerin babalarına güvenli bağlanma düzeyleri ile mental iyi oluş ve benlik saygısı düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı ilişki gözlemlenmiştir. Anneye güvenli bağlanma düzeyinde olduğu gibi babaya güvenli bağlanma düzeyinde de akran ilişkilerinin çatışma boyutu ve babaya bağlanma düzeyi arasında negatif ilişki bulgulanmıştır. Bununla beraber yapılan regresyon analizi sonucunda anneye ve babaya güvenli bağlanmanın benlik saygısının alt boyutu olan 'kendini sevme' ve akran ilişkilerinin alt boyutu olan 'çatışma'yı yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bulgular doğrultusunda sonuçlar yorumlanmış, mental iyi oluş, benlik saygısı ve akran ilişkilerinin ebeveyne güvenli bağlanma ile ilişkiselliği konusunda yapılacak olan çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the relationship between secure attachment of adolescents with their parents in terms of mental well-being, self-esteem and peer relationship. A total of 399 high school students from İstanbul (206 female and 193 male), who ages ranged between 16-18 participated to the study.“Personal Information Form”,“Kerns Security Scale'', ”Warwick-Edinburgh Mental Well-Being Scale“, ”Two-Dimensional Self-Esteem: Self-Liking / Self-Competence“ and ”Friendship Qualities Scale" were applied to the participants. Independent t Test, One way ANOVA and Pearson Product-Moment Correlation Coefficient were used in order to evaluate the data. According to the demographic results of secure attechment to parents; there is no meaningful connection between the level of secure attachment of adolescents to perents and the gender, the level of education of perents, the number of siblings, the course of parturition, the emplayment states of mother. However, ıt has been seen that there is statistically positive connention between the secure attachment to father and the emplayment status of father. In the study it was seen that there is a positive correlation between the level of secure attachment with parents, and mental well-being and self-esteem. In addition, it was observed that the conflict subscale of securely attachment to the mother's, and peer relations tests were negatively correlated. There was no significant correlation between the dimensions of companionship, help, security and closeness except for the conflict dimension. It was observed that there are significant relations between level of secure attachment of adolescents with their fathers and, mental well-being and self-esteem. A negative correlation was found between securely attachment with the father and the conflict in peer relations and the level of attachment with the father as the case secure attachment with the mother. In addition, significant relationships were not observed in the dimensions of support, protection and intimacy. In accordance with the findings of research, results have been discussed and suggestions have been made for the future studies that examine the relation between mental well-being, self-esteem and peer relationship and secure attachment to the parents.