Fire safety of interior textile finishing
İç mekan tasarım uygulamalarında tekstil ürünlerinin yangın güvenliği
- Tez No: 64262
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Tekstil, İç Mekanda Bitiş Elemanları, Tekstil Ürünlerinin Yanabilirliliği, Alev Almazlık. IV, Textile, Interior Finishing, Textile Flammability, Standards, Flame- retardance m
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
ÖZET İÇ MEKAN TASARIM UYGULAMALARINDA TEKSTİL ÜRÜNLERİNİN YANGIN GÜVENLİ?İ LEVENT TÜMER İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Cengiz Yener Ocak, 1997 Bu tezin amacı, iç mekan tasarım uygulamalarında kullanılan tekstil ürünlerini yangın güvenliği yönünden incelemek ve İç Mimarların uygulamaya yönelik malzeme seçimlerinin toplum can güvenliği açısından önemini vurgulamaktır. Bu nedenle öncelikle tekstil ürünlerinin iç mekanlardaki kullanım alanları, İç Mimarların tekstil ürünlerinin seçimindeki rolü, tekstil liflerinin sınıflandırılması ve bu liflerin yanıcılık özellikleri incelenmektedir. Tekstil yanıcılığı, çıkardığı zehirli gazlar ve bu ürünlerin sebep olduğu yangınların sonuçlan anlatılmaktadır. Tekstil yanıcılığı konusu ile ilgili Türk standartları, Avrupa standartları ve Uluslararası standartlar örneklenmektedir. Tekstil yangınlarının önlenmesi açısından önem taşıyan alev almazlık uygulamaları da incelenmektedir. Bu çalışmada geçen tüm bilgiler doğrultusunda tekstil ürünlerinin yanıcılığı ile ilgili bir araştırma yapılmış olup, bu araştırmanın sonuçlan değerlendirilip gelecek çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FIRE SAFETY OF INTERIOR TEXTILE FINISHING LEVENT TÜMER M.F. A. in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cengiz Yener January, 1997 The aim of this thesis is to study the flammability of interior textile finishing and to explain the important role of Interior Designers in textile specification from the point of public safety. Use of textile products as interior finishing material, the role of designers in specification process, textile fiber classification and fire related fiber properties are defined. Textile flammability, toxicity and the results of textile fires are also discussed. Turkish, European and International standards on textile flammability are given. From the point of preventing textile flammability the fire retardant treatments are defined. Through the all information stated in this thesis, this specific case is analyzed upon the samples through an experiment and observation. The results are evaluated through the context of the thesis and further studies are proposed.