Patent değerlemesi ve örnek bir uygulama
Patent valuation and a sample application
  1. Tez No: 642620
  2. Yazar: FİDAN ERKAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR SAKARYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Patent, Patent Değerleme, Patent Değerleme Yöntemleri
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Günümüzde geleneksel endüstriyel ekonomiden bilgi ekonomilerine geçiş ile birlikte fikri mülkiyet varlıklarının önemi de büyük ölçüde artmıştır. Artık işletmelerin piyasalardaki sürdürülebilir başarısı gayri maddi varlıklar ile mümkün olmaktadır. Patentler maddi olmayan varlıklar içerisinde işletme değerini en çok artıran varlıklardır. Patentin artan önemi ile birlikte sahip olunan patentin parasal değerinin bilinmesi de ayrı bir önem kazanmıştır. Bu çalışma bir patentin parasal değerinin nasıl hesaplanacağını göstermek amacıyla hazırlanmıştır. Bu doğrultuda çalışmanın ilk bölümünde fikri mülkiyet haklarını tanımlanmış, ikinci bölümünde patent kavramı üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde literatür taramasına yer verilmiş ve patent değerleme yöntemleri açıklanmıştır. Son bölümde ise gerçek bir patente ait veriler kullanılarak hazırlanan bir değerleme örneğine yer verilmiştir. Çalışmanın sonucunda, değerleme örneği sonuçlarına göre her değerleme yönteminin kendine has hesaplama şekli ve farklı parametreler kullanması ile farklı değerleme sonuçları ortaya koyduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle patent değerlemede tek bir yöntem sonucu ile sınırlı kalınmaması, farklı değerleme yöntemleri de kullanılarak elde edilen patent değerlerinin karşılaştırılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, with the transition from traditional industrial economy to knowledge economies, the importance of intellectual property assets has increased to a great extent. Now, the sustainable success of businesses in the markets is possible with intangible assets. Patents are the assets that increase the business value the most among the intangible assets. With the increasing importance of the patent, knowing the monetary value of the patent has gained a special importance. This study is prepared to show how to calculate the monetary value of a patent. Accordingly, the intellectual property rights are defined in the first part of the study and the concept of patent is emphasized in the second part. In the third section, literature review is given and patent valuation methods are explained. In the last section, a valuation sample prepared using data from a real patent is included. As a result of the study, it has been observed that according to the results of the valuation sample, each valuation method presents different valuation results by using the unique calculation method and different parameters. For this reason, it is concluded that the patent valuation should not be limited to a single method, and the patent values obtained by using different valuation methods should be compared. Keywords : Patent, Patent Valuation, Patent Valuation Method