المرجعيات في شعر آمال الزهاوي
Âmâl el-Zahâvi'nin şiir referansları
  1. Tez No: 642625
  2. Yazar: ANWAR ABDALJABAR SATAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULHADİ TİMURTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Amal Al-Zahawi, References, Iraqi Poetry, Reference Types, Literature. Number of Page: 113
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma Al Zahavnin şirinin kaynakları çerçevesinde dönmektedir, Öyleki bu çalışma giriş, önsöz, iki bölüm ve sonuçtan oluşmakta. Giriş bölümü Şairin referans kaynaklarını tanıtmakta. Şair ile ilgili en önemli kavramları, hayat biyografisi ve kültürünün kaynağını açıklamakta. Birinci bölüm referans kaynaklarını kişilik, düşünce, zaman ve mekân açısından düzenleyen mekanizme içermekte, Şair metini içinde geçen konuları referansları ile birlikte ela aldı. İkinci bölüm ise referansların türlerini, dini, tarihi, edebi ve efsanevi yönünden ele alarak her birini tanımlamakta ve şair bu tür şiirleri kendi şirinde nasıl kullandığını ve kendisinin ürettiği şiir üzerindeki etkisi içermekte, dini referans kaynaklarında şair kuran metinlerini kullandı. Edebi referans kaynaklarında ise şair kendisinden daha önceki şairlerin deneyimlerine dayandı ve Amal Al-Zavadi'nin şiirinin oluşmasına bu şairlerin etkisi vardır, Ayrıca konuşma ve Atasözleri gibi Nesir şiirinin oluşmasında başarılı oldu. Tarihi referans kaynaklarında ise şair kendi şirine etkileyen tarihi olay ve olgulara dayandı. Efsanevi referans kaynaklarında ise şair eski efsanevi olaylardan etkilenerek bu efsanevi olayların şairin kendi şiirinin oluşmasında bariz katkıları vardır. Sonuç olarak şairin bu çalışmada referanslarını çeşitlendirdiği, kendi fikri ile uyumlu olan dini, mirasi, edebi ve her türlü kaynaktan yararlanarak kendi tarihsel ve efsanevi şiirinin kontrolünü ele aldı, öyle ki tarihsel ve efsanevi olaylardan yararlanarak asrın konularını açıklamaya çalıştı. Anahtar Kelimler:Âmâl EZ-Zahâvî, Referanslar, Irak Şiiri, Referans Türleri, Edebiyat. Sayfa: 113 Danışman: Abdulhadi TİMURTAŞ
Özet (Çeviri)
‏This study revolves around“references in the poetry of Ammal Alzahawy”as it included a study on the introduction and preface and two chapters and a conclusion, dealing with the boot on the definition of reference and highlighted the concepts that have been said it will be the life of the poet and its culture. At the first chapter on the mechanisms employ a reference of where the personal and time and location and ensures all of them from the texts dealt with the poet reference. The third chapter has included the types of references terms of references to the religious, historical, literary and mythological definition of every one of them how to recruit, screen control this species in her hair and its impact on the product by people in the religious authorities had adopted a streetcar on the texts of the Koran and employ them in her poet, in the terms of reference of the literary have been adopted on the experiences of poets who have preceded her in the poet and the impact of these in shaping the experience of the poet Ammal Zahawy popular, and excelled also in the employment of prose“as the demand Proverbs”. In references to historical thought, the poet on the events and historical issues have not had an impact on the poet. In the references the mythical lost I thought the poet on the events and ancient legends that had a huge impact on her. The study found that the poet may have varied in their references set to the inherited religious and literary tradition of all kinds for what fits with her ideas and made reference to its historical and mythological influence on her, summoning of historical events and mythological as to through them on the issues of its age.