Sağlık kurumları çalışanlarının kurumsal sosyal sorumluluk algıları ve örgütsel vatandaşlık davranışlarının iç girişimcilik düzeylerine etkisi
The effect of corporate social responsibility perceptions and organizational citizenship behaviors of the healthcare employees on intrapreneurship level
- Tez No: 642632
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Örgütsel Vatandaşlık, İç Girişimcilik, Sağlık Sektörü Çalışanları, Sağlıkta Girişimcilik, Corporate Social Responsibility, Organizational Citizenship, Intrapreneurship, Health Care Professionals, Entrepreneurship in Health Care
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
Bu tez araştırması, sağlık sektörü çalışanlarının Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılarının ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışlarının İç Girişimcilik düzeylerine etkisini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma kamu özel modeli bünyesinde faaliyet gösteren Yozgat Şehir Hastanesi çalışanları üzerinde yapılmıştır. Araştırma toplam beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırma sorunsalı, amacı ve önemi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde Kurumsal Sosyal Sorumluluk, üçüncü bölümde Örgütsel Vatandaşlık dördüncü bölümde ise İç Girişimcilik kavramlarının kuramsal alt yapısı incelenmektedir. Beşinci bölüm ise Araştırma Metodolojisinin bulunduğu bölümdür. Araştırmada katılımcıların demografik özellikleri, çalışma statüleri ve araştırma değişkenleri ile ilgili algılarına yönelik veriler toplanmıştır. Toplanan verilerle katılımcıların demografik özelliklerinin ve çalışma statülerinin her bir değişkene göre farklılaşma durumları incelenmiştir. Sonrasında araştırmaya konu olan bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkinin varlığı, yönü ve etkisine yönelik istatistiki analizler yapılmıştır. Çalışma Sonucunda araştırmanın bağımsız değişkenleri olan Kurumsal Sosyal Sorumluluk algısı ve Örgütsel Vatandaşlık davranışının çalışanların İç Girişimcilik özellikleri ile pozitif yönde ilişkili olduğu ve bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerinde olumlu yönde bir etkiye sahip olduğu tespit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to determine The Effect of Corporate Social Responsibility Perceptions and Organizational Citizenship Behaviors of the Healthcare Employees on Intrapreneurship Level. The research was conducted with the employees of the Yozgat City Hospital, which operates within the scope public-private model. The research consists of five sections. The first section focuses on the research problem, purpose and its importance. The second, third and fourth sections discuss the theoretical structures of the Corporate Social Responsibility, Organizational Citizenship, Intrapreneurship concepts, respectively. The fifth section discusses the Research Methodology. In the study, data on the demographic characteristics of the participants, their working statuses, and their perceptions of the research variables were collected. The collected data were used to investigate the differentiation between the demographics and the working statuses of the participants according to each variable. Then, statistical analyses were made to investigate the presence, direction, and effect of the relationship between dependent and independent variables. As a result of the study, it was found that the independent variables of the study, which are perceived Corporate Social Responsibility and Organizational Citizenship, were found to be positively correlated with their Intrapreneurship, and that independent variables were found to have a positive effect on the dependent variable.