Sağlık kurumlarında kurumsal itibar algısı
Perception of corporate reputation in health services
  1. Tez No: 431842
  2. Yazar: GÖNÜL CENGİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal İtibar, Hastane, Sağlık Çalışanları
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırma, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi polikliniklerinde, çalışanlar tarafından algılanan kurumsal itibar düzeylerini belirlemek ve kurumsal itibarı etkileyen sosyo-demografik faktörleri incelemek amacı ile yapılmıştır. Araştırma kesitsel ve tanımlayıcı türde bir çalışmadır. Araştırma grubunu evrende anket uygulanan 203 çalışan oluşturmuştur. Buna göre evrene ulaşma yüzdesi %68'dir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anket, iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde katılımcıların sosyo-demografik özelliklerini elde etmeye yönelik sekiz sorudan oluşan kişisel bilgi formu; ikinci bölümde ise çalışanların kurumsal itibar algılamalarını belirlemeye yönelik, Şatır ve Erendağ Sümer (2006) tarafından düzenlenen ve 27 ifadeden oluşan anket formu yer almaktadır. Anket formunda, kurumsal itibar alt boyutlarını belirlemeye yönelik 27 ifade 5'li likert ölçeğine göre değerlendirilmiştir. Bu ifadeler; çalışan kalitesi, yönetim kalitesi, hizmet kalitesi, duygusal cazibe, sosyal sorumluluk, etik davranış, güven, şeffaflık ve iletişim boyutlarını ölçmeye yönelik olup her boyut üç ifade ile ölçülmektedir. Araştırmanın evrenini Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev alan poliklinik çalışanları oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi poliklinik çalışanlarının sosyo-demografik özelliklerden yaş, cinsiyet ve kurumdaki hizmet süresi ile kurumsal itibar alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p0,05). Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi poliklinik çalışanlarının kurumsal itibar algısını belirlemeye yönelik yapılan çalışmada, çalışanlar tarafından itibarı oluşturan bileşenler sırası ile kurumsal işleyiş, iletişim, güven ve hizmet kalitesi ile sosyal sorumluluk olarak bulunmuştur. Katılımcılara göre bir kurumun iyi bir itibara sahip olması için en önemli faktör kurumsal işleyiş alt boyutu iken, sosyal sorumluluk alt boyutu en az önemli faktör olarak belirlenmiştir. Araştırmada çalışanların kurumlarına ilişkin itibar algılamaları; etik, çalışan kalitesi, güven ve hizmet kalitesi boyutlarında diğer boyutlardan daha olumlu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Perception of Corporate Reputation in Health Services The aim of this study is to determine the level of perception of corporate reputation in hospital employees in Ankara Numune Training and Research Hospital, to investigate the effect of socio-demographic factors on corporate reputation. The type of this study is a cross sectional and descriptive. The population of the study comprised of 203 hospital employees (68% of the universe). In the study a questionnaire is used as a means of gathering data. The questionnaire includes two parts. In the first part, there is a personal information form consisting of eight questions to obtain socio-demographic characteristics of hospital employees. In the second part, there is a questionnaire form consists of 27 statements editted by Şatır and Erdoğan Sümer (2006) to determine the employees' perceptions of corporate reputation. In the questionnaire form, 27 statements towards the determination of sub dimensions of corporate reputation are evaluated according to 5 point Likert scale. These statements are related to quality of employees, quality of management, service quality, emotional charm, social responsibility, ethical conduct, trust, transparency and communication. Each of them are evaluated by three statements. Population of the study consists of the polyclinics staff working in Ankara Numune Training and Research Hospital.