Yeni medyada yer alan sağlık iletilerinin sağlık okuryazarlığı üzerinden incelenmesi
The review of health literacy in health messages in new media
  1. Tez No: 642663
  2. Yazar: AYŞEN YALMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYŞAD GÜDEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Okuryazarlığı, Yeni Medya, Sağlık Haberciliği, Ağ Toplumu, Tsoy-32, Health Literacy, New Media, Health Journalism, Network Society, Tsoy-32
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada, sağlık ile medya arasındaki ilişkinin boyutu, sosyal medya yoluyla daha hızlı ve kontrolsüzce paylaşılan sağlık iletilerinin bireyler üzerindeki doğrudan ya da dolaylı etkisi, özelikle teknolojik gelişmeler ile birlikte değişen medyanın“yeni”imkanları dolayımıyla yayılan bilgileri, bireylerin ne düzeyde anladıkları ve algıladıkları, sağlık okuryazarlığı bağlamında değerlendirilmiştir. Sağlık algısı düşük ya da yüksek bireylerin, kaynağı belirsiz veya kötü niyetli kişiler tarafından yayılan sağlık iletisiyle karşılaştığı anda hemen uygulamaya geçip geçmediği, sağlık okuryazarlığı ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasındaki ilişkinin nasıl olduğu gibi konuların araştırılması amaçlanmaktadır. Böylece, yeni medya ile dolaşıma sunulan sağlık iletilerinin bireylerde yarattığı tutum ve bunun toplumsal boyutları konusunda başlangıç sayılabilecek ufuk açıcı bilgilere ulaşmak ve medya sağlık okuryazarlığı başlığı altında çeşitli değerlendirmelerin yapılabilmesi mümkün olabilecektir. Öte yandan, kamu yararını her şeyin üzerinde tutması gereken sağlık haberciliğinde, sağlık haberlerinin içeriğinin hazırlanış ve sunuş biçimleri üzerinde durulmuştur. Çalışma kapsamında, sağlık kuruluşlarına başvuran 111 hastaya, Avrupa Sağlık Okuryazarlığı ölçeğinden yararlanılarak hazırlanmış Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği (TSOY-32) ve demografik sorulardan oluşan 71 soruluk anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS veri tabanına girilerek istatistik analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the extent of the relationship between health and media, the direct or indirect effect of health messages shared by social media more quickly and uncontrollably on individuals, in particular the extent to which individuals understand and perceive the information disseminated by means of“new”opportunities of the media, which has changed with technological developments, has been evaluated in the context of health literacy. On the other hand, health journalism, which is one of the most important areas of public interest, has focused on the preparation and presentation of the content of health news. In the study, 111 patients admitted to health institutions, Europe draws on Health Literacy Health Literacy Scale scale of Turkey (Tsoy-32) and were administered a 71 question survey of demographic questions. The data obtained were entered into SPSS database and statistical analyzes were performed.