Örgütsel sessizliğin örgütsel bağlılığa etkisinde kararlara katılımın aracı rolü: Havacılık çalışanları üzerine bir araştırma
The mediating role of participation in decisions in the effect of organizational silence on organizational commitment: A study on aviation workers
- Tez No: 642676
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM RODOPLU ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Havacılık Çalışanları, Örgütsel Sessizlik, Örgütsel Bağlılık, Kararlara Katılım, AviationEmployees, Organizational Silence, Organizational Commitment, Participation in Decisions
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Araştırmanın temel amacı; havaalanı işletme hizmetlerinde görev yapan çalışanların örgütsel sessizliklerinin örgüte olan bağlılıklarına etkisinde kararlara katılımın aracı rolünü incelemektir. Çalışmanın örneklemini İstanbul'da havaalanı işletme hizmeti veren kurumun 50'si kadın 57'si erkek olmak üzere 107 çalışanı oluşturmaktadır. Yapılan anket çalışmasında öncelikle verilerin güvenilirlik ve normallik analizleri yapılmış olup, demografik özellikler arasındaki farkları incelenmek üzere t testi ve varyans analizi, hipotezleri değerlendirmek üzere korelasyon ve regresyon analizinden ve kararlara katılımın aracı rolünün etkisini incelemek için ise sobel testinden faydalanılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen bulgular, çalışma hipotezlerini destekler niteliktedir. Söz konusu bulgulara göre, örgütsel sessizlik ve alt boyutlarının örgütsel bağlılık ve alt boyutlarına etkisinin pozitif yönde olduğu gibi negatif yönde de anlamlı olduğu görülmektedir. Örgütsel sessizlik ve alt boyutlarının, örgütsel bağlılık ve alt boyutlarına olan etkidekararlara katılımın direkt olmamakla birlikte düşük seviyede negatif yönlü moderatör bir etkiye sahip olduğundan bahsedilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of there search is; to examine the mediating role of participation in decisions in the impact of organizational silence of employees working in airport operating services on their commitment to the organization. The sample of the study consists of 107 employees, 50 of which are women and 57 of them are men, of the in stitution providing airport operation services in Istanbul. In the survey conducted, primarily there liability and normality analyzes of the data were made ,t-test and variance analysis were used to examine the differences between the demographic features, and the sobel test was used to examine the effect of the correlation and regression analysis to evaluate the hypotheses and the effect of the mediating role of participation in decisions. The finding sobtained as a result of the analysis support the study hypotheses. According to the findings in question, the effect of organizational silence anditssub-dimensions on organizational commitment and its sub-dimensions is seento be both positive and negative. It can be said that organizational silence and its sub-dimensions have a low level negative moderator effect on the effect of organizational commitment and its sub-dimensions, although participation in the decisions is not direct.