Romantik ilişkilerde akılcı olmayan inançlar ve ilişki doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
The study of the relationship between irrational relationship beliefs and relationship satisfaction
  1. Tez No: 642688
  2. Yazar: ÖZGE EKEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PERVİN SEVDA BIKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Romantik ilişkilerde akılcı olmayan inançlar, ilişki doyumu, Irrational romantic relationship beliefs, relationship satisfaction. Date: 2019
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmanın amacı, romantik ilişkilerde akılcı olmayan inançlar ve ilişki doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Ayrıca belirtilen değişkenlerle ilişkili olabileceği düşünülen eğitim düzeyi, cinsiyet, yerleşim yeri, ilişki durumu ve süresi gibi demografik özellikler de çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmanın örneklemini İstanbul ilinde yaşayan 18- 40 yaş aralığındaki, romantik bir ilişki içerisinde bulunan bireyler oluşturmaktadır. Örneklem, 268'i kadın (%72.1), 104'ü erkek (%27.9) olmak üzere toplam 372 kişiden oluşmaktadır. Veri toplama araçları olarak; araştırmacı tarafından oluşturulan 'Demografik Bilgi Formu', bireylerin romantik ilişkilerle ilgili akılcı olmayan inançlarını ölçmek üzere Sarı (2008) tarafından geliştirilen 'Romantik İlişkilerde Akılcı Olmayan İnançlar Ölçeği (RAİNÖ)', ve ilişki doyumunu ölçmek amacıyla ise Hendrick (1988) tarafından geliştirilmiş ve Türkçe uyarlaması Curun (2001) tarafından yapılmış olan 'İlişki Doyumu Ölçeği' kullanılmıştır. Araştırmanın değişkenleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amacıyla Pearson Korelasyon Analizi yapılmıştır. Analizlerin sonucuna göre romantik ilişkilerde akılcı olmayan inançlar ile ilişki doyumu arasında negatif yönlü düşük seviyede bir ilişki bulunmuştur. RAİNÖ'nün 'Cinsiyet Farklılıkları', 'Farklı Düşünmek', 'Fiziksel Yakınlık', 'Sosyal Zaman Kullanımı', 'Zihin Okuma' alt boyutları ile romantik ilişki doyumu arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Demografik değişkenlerden romantik ilişki durumu, ilişki süresi ve yaş değişkeninin ilişki doyumuna katkısı anlamlı bulunmuştur. Gruplar arasındaki farkların belirlenmesinde post-hoc analizlerinden scheffe analizi uygulanmıştır. Kullanılan ölçeklerin iç tutarlılık katsayıları hesaplanmıştır. Buna göre Romantik İlişkilerde Akılcı Olmayan İnançlar Ölçeği için .86, İlişki Doyumu Ölçeği için .89 olarak bulunmuştur. Araştırma bulguları literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between irrational relationship beliefs and relationship satisfaction. Also, mentioned variables which are considered to be related with gender, education level, settlement, relationship duration were included to the analysis. The study sample is composed of adults who live in İstanbul that have a romantic affair and whom age between 18-40. The sample consists of 372 people. 268(72.1%) participants are female, 104 (27.9%) participants are male. In this research, 'Demographic Information Form' developed by researcher, 'Irrational Romantic Relationship Beliefs Scale' developed by Sarı (2008) is used to get information about sample's irrrational beliefs ; 'Relationship Satisfaction Scale' developed by Hendrick (1988) which is translated into Turkish by Curun (2001) is used to get information sample's relationship satisfaction were used to collect data. Pearson Correlation Analysis is used to determine the relations between variables of the study. The results of the study show that there is a negative correlation between irrational romantic relationship beliefs and romantic relationship satisfaction. The results show that, there is a negative relationship between 'Gender Differences', 'Thinking Differently', 'Physical Closeness', 'Using Social Time', 'Mind Reading' sub-scales of irrational romantic relationship beliefs and relationship satisfaction. Among the demographic variables, romantic relationship status, relationship duration and age were found to be significant to relationship satisfaction. Scheffe analysis which is one of the post-hoc analysis was used to determine the differences between the groups. Cronbach's Alfa is calculated for all scales. Coefficient for Irrational Romantic Relationship Beliefs Scale is .86 and coefficient for Relationship Satisfaction Scale is .89. The results are discussed considering the literature.