Bağımsız denetim raporlarında kilit denetim konuları ve bir uygulama
Key audit issues in independent audit reports and an application
- Tez No: 642689
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kilit Denetim Konuları, İçerik Analizi Yöntemi, Sektörel Dağılım, BİST-50, Key Audit Issues, Content Analysis Method, Sectoral Breakdown, BIST-50
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı; BİST-50 de işlem gören firmaların denetim raporlarında ele alınan Kilit Denetim Konularının (KDK) içerik analizini yapmaktır. Çalışmada, Borsa İstanbul'da Bist-50 de işlem gören ve farklı sektörlerde faaliyet gösteren 50 adet işletmenin 2017 yılı hesap dönemine ait mali tabloları veri seti olarak kullanılmıştır. Çalışmada firmaların bağımsız denetim raporlarında yer alan ve firmalar için en çok önem arz eden konular tespit edilmiştir. Bu konuların da denetimde nasıl ele alındığı gösterilmiştir. Çalışmada içerik analizi yöntemi uygulanmıştır. Çalışmada firmaların sektörel dağılımları dikkate alınarak analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda mali tablolardaki önemli yanlışlık risklerinin, yüksek tahmin belirsizliğine sahip alanların ve dönem içinde gerçekleşen olayların Kilit Denetim Konularını etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; Content analysis of Key Audit Issues (KAI) discussed in audit reports of companies traded in BIST-50. In the study, the financial statements of the 50 companies operating in different sectors and traded in Bist-50 of Borsa Istanbul are used as data sets from the fiscal year of 2017. In the study, the subjects are selected among the most important that are included in the independent audit reports of concerning companies. It is shown how these issues are handled in the audit. Content analysis method was applied in the study. In this study, the analyse is studied by considering the sectoral breakdowns of the companies .As a result of the analyzes, it was found that the risks of the significant in accuracies of the financial statements , areas with high estimation of uncertainty and events that occurred during the period affected the Key Audit Issues.