Şanlıurfa ekonomisinde pamuk üretiminin etkileri
Effects of cotton production in Şanlıurfa economy
- Tez No: 642829
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKER İNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Tarım Ekonomisi, Pamuk Üretimi, Şanlıurfa Ekonomisi, Agricultural Economics, Cotton Production, Şanlıurfa Economy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonomi ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Dünya ve Türkiye genelinde pamuk üretimine sahip ülkelerin/bölgelerin son dönemlerde sahip oldukları pamuk ekim alanları ve bu alanlardan ürettikleri pamuk miktarları ulusal ve uluslararası pamuk kuruluşlarının verileri ile incelenmiştir. Dünya'da pamuk üretimi yapan ülkelerin genellikle ekonomik olarak güçlü oldukları ve pamuk üretimi ile sanayi kollarının çoğunu işlevsel hale getirdikleri ve insanların temel ihtiyaçlarına hitap ettikleri görülmektedir. Türkiye'nin pamuk ekim alanı ve üretim kapasitesinin büyük bir kısmının sadece Şanlıurfa ilinden karşılanması Türkiye özelinde Şanlıurfa'yı önemli bir pamuk üretim merkezi haline getirmektedir. Pamuk üretiminin ekonomik kazanç yönünden yüksek gelir sağlaması Şanlıurfa'da pamuk üretiminin il ekonomisi için önemini ortaya koymaktadır. Ekonomisinin büyük bir bölümü doğrudan veya dolaylı olarak tarıma bağlı olan Şanlıurfa, çiftçilerin büyük bir kısmının pamuk üretimi yapması ve pamuk üretiminden ekonomik kazanç elde etmesi ile ön plana çıkmaktadır. Dünya'da stratejik bir tarımsal ürün olan pamuk az sayıdaki bölgede yetişebilmesine karşın büyük bir üretim potansiyeline sahip olması özelliği ile gelişen dünyanın vazgeçilmez ihtiyaçlarını karşılamaya ve üreticisine hem stratejik hem de ekonomik katkı sağlamaya devam etmektedir. Şanlıurfa ekonomisine de dünyanın diğer üretim alanlarında olduğu gibi hem stratejik hem de ekonomik katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
World and in Turkey the country with the production of cotton/cotton acreage region in recent years they have and the amount of cotton they produce from these areas are examined with data from national and international cotton organizations. It is seen that countries producing cotton in the world are generally economically strong and they make most of the cotton production and industry functional and address the basic needs of people. Şanlıurfa only be covered by special turkey Şanlıurfa the majority of Turkey's cotton acreage and production capacity introduces an important cotton production center. The fact that cotton production provides high income in terms of economic gain is to reveal the importance of cotton production for the provincial economy in Şanlıurfa. It is observed that the agricultural product produced by Şanlıurfa, which is directly or indirectly dependent on agriculture, and the farmers who provide economic gain with agriculture, produce cotton and make economic gain from cotton production. Although cotton, which is a strategic agricultural product in the world, can be grown in a small number of regions, it has both a strategic and economic contribution to meet the indispensable needs of the developing world and to its producer with its great production potential. It contributes to the economy of Şanlıurfa both strategically and economically as in other production areas of the world.