Kooperatifçilik ve pazarlama anlayışı: Tarım satış kooperatiflerinin pazarlama faaaliyetlerine yönelik tüketici görüşlerinin belirlenmesi üzerine bir çalışma
Agricultural cooperatives and marketing concept: A study on determining the consumers' opinions toward marketing activities of agricultural cooperatives
- Tez No: 229001
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA DEMİRCİ OREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tarım Satış Kooperatifleri, Pazarlama Sorunları, Çukobirlik, Agricultural Cooperatives, Marketing Problems, Cukobirlik
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Tarım Satış Kooperatifleri bir ülke ekonomisi için önemli işletmelerdir. Tarım satış kooperatifleri, yerel çiftçilerin ürettikleri tarımsal ürünlerin ticareti, işlenmesi ve pazarlanması faaliyetlerini yürüten kuruluşlardır. Çiftçiler, genellikle ölçek ekonomisinin faydalarını gözeterek kooperatifleşme yoluna giderler. Ortak bir tarımsal üretim alanında faaliyet gösteren birçok çiftçi, pazarda daha güçlü duruma gelebilmek için kooperatif kurar. Ayrıca, tarım satış kooperatifleri aracılığıyla ürünlerinin katma değerini de artırırlar. Tarım satış kooperatifleri, yerel çiftçilerin ürettiği pamuk, ayçiçeği, soya, buğday vb işlenmemiş ürünleri alır, işler ve yine ortaklarına satar veya dağıtır. Türkiye'de tarımsal ürünlerinin üretimi yüksek düzeyde artışlar gösterdiğinden, bu tür ürünlerin kooperatifler eliyle pazarlanması da çeşitli zorlukları olan bir konu haline gelmiştir. Bazı tarım satış kooperatiflerinin tarımsal ürünlerin pazarlanmasında başarılı olamadıkları gözlenmiştir. Bu kooperatiflerden biri de Çukurova ve GAP Bölgesine yayılan faaliyetleri ve 65.000 üretici ortağıyla (çiftçi) dev bir kuruluş olan Çukobirlik'tir. Çukobirlik'in hinterlandında Adana, Mersin, Osmaniye, Antakya, Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır ve Batman illeri bulunmaktadır. iv Tarım Satış Kooperatifleri, organik üretim yapma ve uygun pazarlama stratejileri kullanımı yollarıyla tüketicilerin satın alma davranışlarını etkileyecek şekilde organize olabilirler. Bu çalışmanın temel amacı, ortak üreticilerin Çukobirlik'in uygulamakta olduğu pazarlama faaliyetleri hakkındaki görüşlerinin tespit edilmesidir. Bu çalışma aynı zamanda, elde edilen tüketici görüşlerinin, bu tüketicilerin gelir ve eğitim durumlarına göre nasıl farklılaştığını da incelemektedir. Araştırma sonuçlarına göre, Çukobirlik'te modern bir pazarlama yaklaşımı uygulanmamaktadır. Kooperatiflerin, daha büyük miktarlarda ve daha farklı tüketici isteklerini karşılamaya yönelik dağıtım kanalları geliştirme isteklerinin olmadığı ve bu ürünler için reklam yapmak istemedikleri gözlemlenmiştir. Kısaca, Çukobirlik'in üretebildiğini satabilmeye yönelik, müşteri odaklı olmaktan uzak bir pazarlama yaklaşımı sergilediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Agricultural cooperatives are significant forms of business enterprises. An agricultural cooperative is an association of local farmers who join together to engage in the production of agricultural products. Farmers seeking to organize cooperatives usually expect the benefits of economies of scale. Many farmers with common interests may organize through cooperatives in order to strengthen their market power. Numerous farmers in the agriculture industry also add value to their products through the marketing efforts of cooperatives. Local farmers produce unprocessed agricultural products such as cotton, sunflower, wheat and etc. and agricultural cooperatives often process, sell and ship these products of the members. While the production of the agricultural products has been growing, the marketing of such products via cooperatives in Turkey has proved challenging. It is viewed that some of the agricultural cooperatives is not successful for marketing the agricultural products. One of these cooperatives is Cukobirlik (Cukurova Agricultural Cooperatives Association) ? a big association with about 65.000 members (farmers) located in Cukurova and GAP regions. Its hinterland includes the cities such as Adana, Mersin, Osmaniye, Antakya, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır and Batman. vi Agricultural cooperatives can organize organic production and influence consumers' purchasing behaviour through the employment of appropriate marketing strategies. The main objective of this study is to determine the members? opinions toward marketing activities of Cukobirlik. The study also investigates the differences in opinions with respect to education and income level. According to the research findings, Cukobirlik does not have a modern marketing concept. It has been observed that the cooperative does not have the desire to develop the distribution channels, to produce products in larger quantities and in different kinds meeting the consumers? desires and to advertise these products. It can shortly be said that Cukobirlik has been working with a concept of selling what it can produce, moreover selling it only customers to buy it instead of being customeroriented.