Öğretmenlerin sosyal adalete dayalı uygulama süreçlerinin incelenmesi
Investigation of the process of teachers' social justice implementations
- Tez No: 642855
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA KONAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Liderlik Rolleri, Sosyal Adalet, Teacher, Leadership Roles, Social Justice
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmanın amacı okullarda sosyal adaleti sağlamaya yönelik uygulamaların incelenmesidir. Bu genel amaç çerçevesinde, sosyal adaleti sağlamaya yönelik uygulama sürecinin nasıl gerçekleştiği, süreçte ortaya çıkan liderlik rolleri, sürece ilişkin sorun ve çözüm önerileri ve uygulamaların sonuçları irdelenmiştir. Araştırma nitel araştırma modelinde durum çalışması deseninde tasarlanmıştır. Araştırmanın örnekleminin belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden kartopu örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma örneklemine 13 katılımcı dahil edilerek veriler görüşme yöntemi ile yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla elde edilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulguları, sosyal adaleti sağlamaya yönelik uygulamaların, sağlık, göç, etnik köken, cinsiyet, ekonomik durum kategorileri altında toplandığını, sosyal adalet uygulamaları sürecinde ise, ihtiyacın fark edilmesi, karar verme, örnek inceleme, destek ve değerlendirme kategorilerinin ortaya çıktığı saptanmıştır. Bulgulara göre, öğretmenlerin üstlendikleri çeşitli liderlik rolleri vardır. Sosyal adaleti sağlamaya yönelik uygulamalarda ortaya çıkan sorunlar bireysel, örgütsel, fiziki ortam ve çevre koşulları, zaman ve sosyo-kültürel faktörler kategorileri altında toplanmıştır. Araştırma bulguları, sosyal adalete yönelik uygulamaların, öğrencilere ve örgüte katkıları olduğunu saptamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine practices aimed at ensuring social justice in schools. Within the framework of this general purpose, how the implementation process for ensuring social justice carried out, the leadership roles that emerged in the process, the problems and solution suggestions regarding the process and the results of the applications were examined. The research is designed as a case study pattern in qualitative research model. Snowball sampling method, one of the purposeful sampling methods, was used to determine the sample of the study. By including 13 participants in the research sample, the data was obtained through the semi-structured interview form by interview method. Content analysis method was used to analyse the obtained data. The results of the research revealed that practices aimed at providing social justice are classified under the categories of health, migration, ethnicity, gender, and economic status, and in the process of social justice practice, the need to recognize, decision making, sample analysis, support and evaluation categories have emerged. According to the findings, there are several leadership roles that teachers assume. The problems that arise in practices aimed at ensuring social justice are grouped under the categories of individual, organizational, physical atmosphere and environmental conditions, time and socio-cultural factors. Research findings have found that practices aimed at social justice contribute to students and the organization.