Temettü dağıtım politikalarının finansal performansa etkisi: BİST Temettü 25 Endeksi üzerine bir uygulama
The effect of dividend distribution policies financial performance: An application on BIST Dividend 25 Index
  1. Tez No: 642857
  2. Yazar: ENES MALİK ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİCABİ ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Temettü Dağıtım Politikası, Finansal Performans, Temettü Dağıtım Oranı, BIST Temettü 25 Endeksi, Kar Payı Ödemesi, Panel Regresyon, Dividend Distribution Policy, Financial Performance, Dividend Payout Ratio, BIST Dividend 25 Index, Dividend Payment, Panel Regression
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Finans Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sermaye Piyasası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Şirketlerin yıl içerisinde elde ettikleri karın ortaklarına dağıtılması kararı, dağıtılacak ise ne kadarının dağıtılıp ne kadarının şirketin bünyesinde tutulacağı ve dağıtımın hangi yöntemle yapılacağı temettü dağıtım politikaları olarak tanımlanmaktadır. Şirketlerin temettü dağıtım politikalarını belirlerken izlediği stratejiler, şirketin performansı üzerinde etkili olmaktadır. Bu çalışmanın amacı BIST Temettü 25 Endeksi kapsamında yer alan 25 şirketin temettü dağıtım politikalarının finansal performansa etkisinin incelenmesidir. Uygulama dönemi 2009-2018 yılları arasındaki 10 yılı baz almaktadır. Çalışmada panel regresyon analizi yöntemi uygulanmıştır. Şirketlerin finansal performansının analizi için özsermaye karlılığı ve aktif karlılığı değişkenleri kullanılmıştır. Şirketlerin temettü dağıtım politikaları olarak, temettü dağıtıp dağıtmadığı ve temettü dağıtım oranı değişkenleri kullanılmıştır. Finansal performansa etkisinin olabileceği düşünüldüğünden çalışmanın modeline şirketlerin toplam varlıkları ve kaldıraç oranı da dahiledilmiştir. Çalışmada şu hipotezler geliştirilmiştir: H1: Temettü dağıtım oranı ile özsermaye karlılığı pozitif yönde anlamlı ilişkilidir. H2: Temettü dağıtım oranı ile aktif karlılığı pozitif yönde anlamlı ilişkilidir. H3: Kaldıraç oranı ile özsermaye karlılığı ve aktif karlılığı negatif yönde anlamlı ilişkilidir. H4: Firma büyüklüğü ile özsermaye karlılığı ve aktif karlılığı pozitif yönde anlamlı ilişkilidir. Uygulanan panel regresyon analizi çalışması sonucunda geliştirilen hipotezler H1, H2,H3 ve H4 kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The decision of the companies to distribute profit totheir partners during the year, how much of them will be distributed and how much will be kept within thecompany, and the method of distribution is defined as dividend distribution policies. The strategies thatcompanies follow while determining their dividenddistribution policies have an impact on the company'sperformance. The aim of this study is to analyze theeffect of dividend distribution policies of 25 companieswithin the scope of BIST Dividend 25 Index on financial performance. The implementation period is based on the 10 years between 2009-2018. In the study, panel regression analysis method was implemented.Equity profitability and asset profitability variables wereused to analyze the financial performance of companies. As the dividend distribution policies of companies, whether the dividends are distributed or not and thedividend payout ratio variables are used. Since it is thought to have an impact on financial performance, thetotal assets and leverage ratio of the companies are alsoincluded in the model of the study. These hypotheses aredeveloped in the study: H1: Dividend payout ratio and equity profitabilityare singnificant and positively related. H2: Dividend payout ratio and asset profitability aresingnificant and positively related. H3: Leverage ratio and equity profitability and asset profitability are singnificant and negatively related. H4: Firm size and equity profitability and assetprofitability are singnificant and positively related. The hypotheses developed as a result of the appliedpanel regression analysis study were accepted as H1, H2, H3 and H4.