İşletmelerde çalışanların psikolojik güvenliği ve psikolojik güvenliğin örgütsel çıktı olan işe angaje olmaya etkisi
Psychological safety of employees in businesses and the effect of psychological safety on engaging a job that is organizational output
  1. Tez No: 642878
  2. Yazar: GÖZDE ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA ERDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik güvenlik, bilgi gizleme, işe angaje olma, Psychological safety, knowledge hiding, job engagement
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmada, psikolojik güvenliğin bilgi gizleme ve işe angaje olma ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmış ve bilgi gizleme ile işe angaje olma kavramları incelenmiştir. Bu iki kavramın psikolojik güvenlik ile olan ilişkisinin açıklanmasına ek olarak, çalışmada, kavramların neleri ifade ettiği ve önemi açıklanmış, ayrıca birbirleri ile olan ilişkilerine dair bulgulara da yer verilmiştir. Çalışma literatür taraması ile başlamış, literatür taraması sonucu elde edilen bilgiler ışığında çalışmanın literatür bilgisi içeren bölümü oluşturulmuş ve akabinde literatürden elde edilen bilgiler ışığında çalışmanın amacını belirleyecek hipotezler oluşturulmuştur. Sonraki aşamada sosyal bilimler açısından bilimsel araştırmayı test etme yöntemlerinden biri olan ve bu araştırmanın analizlerinde kullanılacak olan anket tekniği uygulaması için daha önce uygulanmış ölçeklerden çalışmaya uygun ölçekler oluşturulmuştur. Bu ölçekler ile hazırlanan anket, çeşitli yaş ve meslek gruplarından 500'den fazla kişiye ulaştırılmış, 324 kişiden geri dönüş alınarak veri toplanmış ve tüm katılımcılar analize dahil edilmiştir. Anketi oluşturulan bahsi geçen ölçeklerin araştırmaya uygunluğunu sınamak amacıyla geçerlik ve güvenirlik analizleri gerçekleştirilmiştir. Oluşturulan ölçeklerin geçerlik ve güvenirliğine dair analizler yapılarak, değişkenler arası ilişkinin varlığını belirleyebilmek amacıyla korelasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Bunu izleyen regresyon analizi ile değişkenler arasındaki sebep sonuç ilişkisini incelenmiş, aynı zamanda psikolojik güvenliğin aracı etkisi değerlendirilerek hipotez testlerinin sonuçları değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonuçları bilgi gizleme ve psikolojik güvenlik ile bilgi gizleme ve işe angaje olma değişkenlerinin negatif ilişkili olduğunu, psikolojik güvenlik ve işe angaje olmanın pozitif ilişkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca psikolojik güvenlik iki değişken arasında aracı etkisi görmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the association of psychological safety and concepts of knowledge hiding and job engagement. Beside examining the associations, each concept is addressed separately so that their unique meanings and their significance is revealed. Findings of correlation between knowledge hiding and job engagement is also discussed in the study. Study has started with literature review followed by the construction of the literature section of the study which was accomplished thanks to the information obtained from the literature review. Following, the hypothesis' that would be used to determine the purpose of the study were constituted. As the survey technique is a leading way to test (scientific) research in social sciences, it is chosen as a basis for analysing the research. Hence the scales appropriate for the study were created from the previously applied scales for the survey technique application. Survey created with such scales were delivered to over 500 individuals with varying age and professions. A total of 324 surveys were collected back and all contributors' surveys were included in the analysis. Validity and reliability analysis were carried out to test suitability of mentioned scales. Correlation analysis was also carried out in order to determine the existence of the relationship between variables. A further regression analysis was aimed to examine the cause-effect relationship of the variables as well as the intermediate effect of the psychological safety. In this section hypothesis tests were thoroughly evaluated. The results of the study show that knowledge hiding and psychological safety, as well as knowledge hiding and job engagement are negatively correlated and psychological safety and job engagement are positively correlated. Furthermore, psychological safety acts as a mediator between two variables.