Gelenekselden dijitale kitlesel iletişim ve gazeteciliğin dönüşümü: Bireysel pencerelerinden yayın yapan gazeteciler
Transformation of mass communication and journalism from traditional to digital: Journalists broadcasting from their personal frames
- Tez No: 642885
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CEM PEKMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: kitle iletişim, gazetecilik, dijitalleşme, yeni medya, kitlesel öz iletişim, bireysel yayıncılık, mass communication, journalism, digitalization, new media, mass self-communication, personal broadcasting
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 498
Özet
Bu doktora tez çalışması, kitle iletişim ve gazeteciliğin geleneksel dönemlerden dijital ortamlara dek tarihsel bağlamda geçirdiği dönüşümlerin günümüzdeki karşılıklarını ele almaktadır. Bu doğrultuda Türkiye'de bireysel yayıncılık yapan gazetecilerin, hem dijital mecralardaki çok yönlü faaliyetleri hem de mesleki anlamda ortaya çıkan yeni pratikleri, kitlesel öz iletişim kavramsallaştırmasına denk düşecek biçimde irdelenmektedir. Bu kapsamda, öncelikle literatür taraması ve 15 Haziran 2020 tarihine kadarki güncel veri takibinden hareket edilmiş olup örneklemde yer alan 7 gazeteciyle de yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın temel ekseninde geleneksel ve dijital kitle iletişiminin ekonomi-politik düzlemdeki karşılıklarının Türkiye özelindeki yansımaları, gazetecilik mesleğinin de bu çerçevedeki konumu hem geniş tanımı hem de bireysel niteliği anlamında incelenmektedir. Günümüz dijital alanlarının sağladığı olanaklar, kitle iletişimi ve gazetecilik alanı açısından değerlendirilmektedir. Bu noktada, dijital bir mecra olarak YouTube'u bireysel yayıncılık faaliyetleri için tercih eden gazeteciler, tüm bu süreçlerin farklı unsurlarından hareketle ilgili yayın pratiklerini gerçekleştirmektedir. Örneklemdeki gazetecilerin söz konusu faaliyetleri, yayıncılığa geçiş aşamaları, mevcut çalışmaları, izleyiciyle ilişkileri, yeni finansman modelleri üzerinden incelenmektedir. Gazetecilerle gerçekleştirilen görüşmelerde, ilgili eksenler üzerinden 'gazeteci kimliği', 'motivasyon', 'yayın süreci', 'çalışma temposu', 'sürdürülebilirlik' ve 'temel engeller' temalarında aktarılan değerlendirmeler, kitle iletişim ile gazetecilik alanları kapsamında tartışılmaktadır. Ayrıca ilgili yayınları ile sosyal medyadaki mevcudiyetleri de içerik analizi yönteminden yararlanılarak kategorize edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This doctoral thesis deals with the current reflections of mass communication and journalism transformations from traditional era to digital media. In this respect, the versatile activities in digital channels and the new practices emerging in the professional sense of journalists who are individual broadcasters in Turkey are examined in a way that coincides with the concept of mass self-communication. In this context, the literature review and current data follow-up until June 15, 2020 were carried out and semi-structured interviews were held with 7 journalists that are included in the sample. On the basis of the study are the equivalents of the traditional and digital mass communication in the context of political economy, Turkey in particular. The place of the journalism within this framework is examined in terms of both its broad definition and its individual quality. The opportunities provided by today's digital fields are evaluated in terms of mass communication and journalism. At this point, journalists who prefer YouTube as a digital medium for personal broadcasting, make relevant broadcasts with different elements of all these processes. The activities of journalists in the sample are analyzed through the stages of transition to broadcasting, their current works, their relationships with the viewers, and new financing models. In the interviews with journalists, the evaluations conveyed on the themes of“journalist identity”,“motivation”,“broadcasting process”,“work pace”,“sustainability”and“main obstacles”are discussed within the scope of mass communication and journalism. In addition, the related broadcasts and their presence on social media are also categorized with the content analysis method.