Ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersi değer yönelimleri ve sportmenlik davranışlarının incelenmesi
Middle school students physical education and sports course value orientation and investigation of sportsmanship behavior
- Tez No: 642909
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA CERTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor, Kök Değerler, Değer Yönelimi, Sportmenlik, Physical Education and Sports, Base Values, Value Orientation, Sportsmanship
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi ve spor derslerinde değer yönelimleri ve sportmenlik davranışlarını ortaya koymaktır. Bu araştırmada nicel araştırma modelinde betimsel model kullanılmıştır. Araştırma evrenini 2019-2020 eğitim öğretim yılı Antalya ili devlet okullarında öğrenim gören 5. 6. 7. ve 8. sınıf 131.729 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma örneklemini seçebilmek için öncelikle okul sporlarında birçok branşta faaliyet gösteren okullar amaçsal örnekleme yöntemiyle belirlenmiş, 595 ortaokul öğrencisi örneklemi oluşturmuştur. Araştırmanın veri toplama sürecinde öğrencilere Kişisel Bilgi Formu, Yıldız ve Güven'in (2013) Beden Eğitimi Dersi Değer Yönelimi Ölçeği ve Koç'un (2013) Beden Eğitimi Dersi Sportmenlik Davranış Ölçeği (BEDSDÖ) olmak üzere iki ölçek uygulanmıştır. Öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersinde kazandığını düşündükleri üç değer dostluk, sorumluluk ve sabırdır. Ortaokul öğrencilerinin değer yönelimleri ve sportmenlik davranışları cinsiyet, sınıf düzeyi, spor yapma ve okul başarısına göre istatistiksel olarak anlamlı farklar göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the value orientation and sportsmanship behaviors of middle school students in physical education and sports lessons. In this study, descriptive model has been used in quantitative research model. The universe of the research consists of the 5th, 6th, 7th and 8th grade 131,729 secondary school students studying in the state schools of Antalya province in the 2019-2020 academic year. In order to choose the research sample, schools that operate in many branches of school sports were determined by purposeful sampling method, and the sample of 595 secondary school students has been formed. In the data collection process of the research, two scales has been applied to the students: Personal Information Form, Physical Education Lesson Value Orientation Scale of Yıldız and Güven (2013), and Physical Education Course Sportsmanship Behavior Scale (BEDSDÖ) of Koç (2013). The three values that students think they gain in physical education and sports class are friendship, responsibility and patience. The value orientation and sportsmanship behaviors of middle school students show statistically significant differences according to gender, grade level, doing sports and school success.