The role of human resource management in achieving organizational success' (Duhok Polytechnic University in northern of Iraq as a case study)
'Örgütsel başarıyı sağlamada insan kaynakları yönetiminin rolü'(Bir vaka çalışması olarak Kuzey Irak Duhok Politeknik Üniversitesi)
  1. Tez No: 642912
  2. Yazar: AHMED NAYIF MUSTAFA ALOZAIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH OĞRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İKY'nin Hedefleri, İKY'nin Uygulamaları, İnsan Kaynakları Planlaması, İnsan Kaynakları Eğitimi, Örgütsel Başarı, Örgütsel Kültür ve Örgütsel Gelişim, HRM's Objectives, HRM's practices, Human Resources Planning, Human Resources Training, Organizational success, Organizational culture, and Organizational development. Quantity of Page: 109
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma, iki ana değişkenden oluşan Duhok Politeknik Üniversitesi'nde örgütsel başarıyı sağlamada insan kaynakları yönetimi uygulamalarının rolünü tanımlamayı amaçlamaktadır: dört boyutu içeren insan kaynakları yönetimi uygulamalarını temsil eden bağımsız değişken (İnsan Kaynakları Planlaması, İnsan Kaynaklarının Çekmek, İnsan Kaynaklarının Seçilmesi ve Kullanılması ve İnsan Kaynakları Eğitimi) ve dört boyutu içeren örgütsel başarıyı temsil eden bağımlı değişken (Organizasyon kültürü, Organizasyonun Gelişimi, Organizasyonel Performans ve Stratejik Planlama). Bu çalışma, çalışma değişkenleriyle ilgili kavramları açıklığa kavuşturmak için kitaplar, makaleler ve araştırmalar gibi bilimsel kaynaklara dayanmaktadır. Çalışmanın uygulama bölümünde Kuzey Irak'ta Dohuk Teknik Üniversitesi'ne bağlı bazı enstitüler ve kolejler örnek alınırken, 120 anket formu geçerli olarak kabul edilmiş ve analiz edilmiştir. Çalışma değişkenleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için,“Sosyal Bilimler için İstatistiksel Paket”de (SPSS (V. 22) ) bir dizi istatistiksel yöntemle iki ana hipotez ve alt hipotez önerilmiş ve test edilmiştir. Sonuçlar, Duhok Teknik Üniversitesi'nde etkisi zayıf olan insan kaynakları eğitimi hariç, tüm insan kaynakları yönetimi uygulamalarının boyutları ile kurumsal başarı arasında pozitif bir korelasyon ve etki olduğunu göstermiştir. Bulgular ayrıca, insan kaynakları yönetimi rolünün etkinleştirilmesinin Duhok Teknik Üniversitesi'nde başarıyı sağlamaya yol açtığını ve mevcut ve gelecekteki hedeflerine ulaşılmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Ayrıca, çalışma Duhok Teknik Üniversitesi için bir dizi öneri de sunmuştur. Örneğin, Duhok Teknik Üniversitesi'nin insan kaynakları için sürekli eğitim programlarına ilgiyi artırmak. II
Özet (Çeviri)
The current study aims to identify the role of human resources management practices in achieving organizational success in Duhok Polytechnic University, which consists of two main variables: the independent variable which represent human resource management practices that includes four dimensions (Human Resource Planning, Recruitment the Human Resources, Selecting and Employing Human Resources, and Human Resources Training) and the dependent variable which represent organizational success which includes four dimensions(Organization culture, Development of the Organization, Organizational Performance, and Strategic Planning). This study relied on scientific sources such as books, articles, and researches in order to clarify concepts related to the study variables. While the practical side, some institutes and colleges affiliated to Dohuk Technical University in northern Iraq were taken as a sample, 120 questionnaires were accepted as a valid questionnaires and analyzed accordingly. To determine the relationship between the study variables, two main hypotheses and sub-hypotheses were proposed and tested by a number of statistical methods in the“Statistical Package for Social Sciences”SPSS (V. 22). The results showed that there is a positive correlation and impact between all human resource management practices dimensions and the organizational success, except human resources training, which had a weak impact at the Duhok Technical University. The findings also show the activation of human resources management role leads to achieving the success at Duhok Technical University and helps to achieve its current and future goals. Moreover, the study made a number of recommendations for Duhok Technical University. For instance, IV increasing the Duhok Technical University interest in a continuous training program for the human resources.