Süleymaniye Kütüphanesi 1457 numarada kayıtlı mensur mecmua (İnceleme-metin)
Prose mecmua numbered 1457 in Süleymaniye Library (Analysis-text)
  1. Tez No: 642964
  2. Yazar: MERVE YAPICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmua, Nasihatname, Zafername, Kıyafetname, Okçuluk, Mecmua, Nasihatname, Zafername, Kıyafetname, Archery
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışma Süleymaniye Ktp. Yazma Bağışlar 1457 numarada kayıtlı mensur mecmua üzerine yapılan bir çalışmadır. Eser, içinde sekiz farklı risale barındıran 95 varaklık mensur bir mecmuadır. Çalışma iki bölümden oluşmuştur. İlk olarak giriş bölümünde mecmualar hakkında bilgi verilmiş, öneminden bahsedilmiş ve yapılan tasnifler ele alınmıştır. Birinci bölümde çalışılan mecmuaya dair genel bilgiler verilmiş, dil ve imla hususiyetlerine değinilmiştir. Yine bu kısımda mecmua muhteva açısından ele alınmış ve sekiz risale incelenerek haklarında detaylı bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde eserin yeni ve eski harfli metni yer almaktadır. Mecmuanın en hacimli metni olan okçuluk metninin tespit edilebilen diğer nüshalarla transkripsiyonlu karşılaştırılması yapılmış ve eserde geçen okçuluk terimleri tespit edilerek anlamlarıyla beraber maddeler hâlinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study deals with a prose mecmua numbered 1457 in the Department fort he Donated Manuscripts (Yazma Bağışlar) at the Süleymaniye Library. The work is a prose mecmua that consists of 95 pages and contains eight different texts. The study comprises of two chapters. Firstly, the mecmuas have been introduced, their importance are emphasized, and the classifications have been stated in the introduction. In the first chapter, an outline of the studied mecmua has been given, and the features of language and spelling have been explained. Again in this part, the content of the mecmuas has been addressed and eight texts have been analysed and explicated. The second chapter contains the work both in the old and new alphabet. The work, which is about the archery, is the most voluminous text of the journal. Spelling variations between the text and its detected copies have been transcribed. Also, the terms about the archery have been identified and listed with their meanings.