Bilgisayar destekli öğretimin ilköğretim 4. ve 8. sınıf öğrencilerinin matematik başarısı üzerindeki etkisi
The effect of computer-aided teaching on the mathematical success of the elementary 4th and 8th grade students
  1. Tez No: 643034
  2. Yazar: SEVAL BATTAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UFUK GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Eğitim, Matematik, TIMSS, Computer Aided Education, Mathematics, TIMSS
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmanın amacı bilgisayar destekli eğitimin (BDE) öğrencinin başarısına etkisini tespit etmektir. Bu çalışmada düzenli olarak 4 yıllık dönemlerde gerçekleştirilen, 4. 8. ve 12. sınıf düzeyindeki öğrencilerin Matematik ve Fen Bilimleri alanlarında kazandıkları bilgi ve becerilerin değerlendirilmesine yönelik bir tarama araştırması olan TIMSS'in verileri kullanılarak BDE'nin farklı ülkelerde öğrenmeye nasıl etki ettiği binlerce öğrenci ve öğretmen verileri kullanılarak tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada kullanılan veriler 4. Sınıf seviyesinde 24572 öğrenci, 8. Sınıf seviyesinde 27604 öğrencinin TIMSS 2015 yıllındaki sınavlarından elde edilmiş olup veri analizinde çoklu doğrusal regresyon metodu kullanılmıştır. Çalışmanın bağımsız değişkeni derslerde bilgisayar kullanımı iken bağımlı değişken öğrencilerin matematik başarı puanıdır. Veri analizlerinin yorumunda p değeri yerine t değeri kullanılmıştır. Çünkü hiyerarşik bir yapıda oluşturulan TIMSS verilerinin analizi sadece SPSS ile mümkün olmadığından TIMSS' in geliştirdiği bir destekleyici program olan IDB Analyzer ile kullanılmıştır. Çalışmada 5 ülkenin (Çin, İtalya, İngiltere, Yeni Zelanda, Türkiye) verileri kullanılarak bu ülkelerdeki BDE ve öğrenci başarısı arasındaki ilişkiyi belirlemiştir. Çalışmanın bulguları BDE ve öğrenci başarısı arasında anlamlı bir ilişkiyi sadece Türkiye'de bulurken diğer ülkelerde bu ilişki tespit edilmemiştir. Çalışmanın diğer bir önemli bulgusu ise derslerde bilgisayar kullanım oranlarıdır. Araştırmaya katılan 4. Sınıf öğrencilerinin % 48'inin derslerinde bilgisayar destekli eğitimden faydalanırken, 8. Sınıf öğrencilerinde bu oran %32'ye düşmektedir. Buna sebep olarak sınıf seviyesi arttıkça zorlaşan sınıf yönetimi yorumunu yapabiliriz. Öğretmenlerin her iki sınıf seviyesinde de bilgisayar kullanım oranı en yüksek olan ülke %90 ile Yeni Zelanda olurken, en az bilgisayar kullanım oranı ise 4. Sınıfta %25 ile Çin, 8. Sınıf seviyesinde ise %14 ile Türkiye olduğu ulaşılan sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the effect of computer aided education (BDE) on student success. This study was regularly performed in 4-year periods, 4. 8. and 12.using data from TIMSS, a survey survey to assess the knowledge and skills gained by grade-level students in the fields of Mathematics and science, we tried to determine how BDE affects learning in different countries using data from thousands of students and teachers. The data used in this study was obtained from TIMSS 2015 exams of 24572 students at the 4th grade level and 27604 students at the 8th grade level, and multiple linear regression method was used in data analysis. The independent variable of the study is the use of computers in the courses, while the dependent variable is the students ' mathematics achievement score. In the interpretation of data analysis, the value of t was used instead of the value of p. Because the analysis of TIMSS data generated in a hierarchical structure is not only possible with SPSS, it is used with IDB Analyzer, a supporting program developed by TIMSS. In the study, it used data from 5 countries (China, Italy, England, New Zealand, Turkey) to determine the relationship between BDE and student success in these countries. The findings of the study found a significant relationship between BDE and student achievement only in Turkey, but not in other countries. Another important finding of the study is the rate of computer use in courses. While 48% of 4th grade students participating in the research benefit from computer-aided education in their classes, this rate drops to 32% in 8th grade students. As a result of this, we can comment on classroom management, which becomes more difficult as the grade level increases. The country with the highest computer usage rate of teachers at both grade levels is New Zealand with 90%, while the lowest computer usage rate is 4.Chinese with 25% in Class, 8. On Grade Level, 14% are among the results achieved in Turkey.