A critical discourse analysis of news reports of Russian and American newspapers on Libyan conflict
Rus ve Amerikan gazetelerindeki Libya çatışması ile ilgili haberlerin kritik söylem analizleri
- Tez No: 643102
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKBAR RAHIMI ALISHAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel Söylem Analizi, İdeoloji, Critical Discourse Analysis, Ideology
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Eleştirel Söylem Analizi (CDA), sözlü ve yazılı söylemi analiz etmeyi ve incelemeyi amaçlayan disiplinler arası bir yaklaşımdır. Metinlere gömülü gizli ideolojileri, kontrolü ve gücü ortaya çıkarır. Bu vaka çalışmasında, Rus ve Amerikan gazetelerinin 2019 yılında Libya çatışmasıyla ilgili kapsadıklarını analiz etmek, ayırt edici dilbilim özelliklerini ve uygulanan gömülü çatışma ideolojilerini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Bu amaçla, dört Rus gazetesinden (TASS, Russia Today, Russia Insider ve Sputnik) ve dört Amerikan gazetesinden (The Wall Street Journal, The New York Times, Washington Post ve Bloomberg) 32 haber rasgele yöntemle seçilmiştir. Verilerin tamamı, NVivo 12-pro plus yazılımı ve Van Dijk'in (1998, 2004, 2006) CDA çerçevesi kullanılarak analiz edilmiştir. Bu çalışmanın bulguları, her iki ülkenin aynı dönemde aynı konuda farklı haberler yayınladığını ortaya koymuştur. Ayrıca, seçilen gazetelerin gizli ideolojilerinin olduğu ve okuyucularını belirli inanç ve siyasi zihniyetlerle etkilemek ve ikna etmek için çeşitli söylemsel stratejiler kullanıldığı bulunmuştur. Bu araştırma ayrıca, metinlerin ötesinde gerçekte neler olduğunu daha iyi anlamanın yolunu açmaktadır. Böylelikle öğretmenler, cümle ilişkilerinin söylem oluşturmada tek bağlayıcı faktör olmadığını ve yabancı dil öğrenenlerin lexis ve gramer yapıları dışında başka beceriler de edinmeleri konusunda teşvik etmektedir.
Özet (Çeviri)
Critical discourse analysis (CDA) is a multidisciplinary approach that seeks to analyse and study the spoken and written discourse. It reveals the hidden ideologies, control, and power that are embedded in texts. The purpose of the present case study is to analyse Russian and American newspapers and their coverage of Libyan conflict 2019, to release the distinctive linguistics features and the buried clashing ideologies applied. With the aim of doing so, 32 news reports were randomly selected from four Russian newspapers (TASS, Russia Today, Russia Insider, and Sputnik) and four American newspapers (The Wall Street Journal, The New York Times, The Washington Post, and Bloomberg). The entire data were analysed using Van Dijk's (1998, 2004, 2006) framework for CDA along with the NVivo 12-pro plus software. The findings of this study revealed that both countries reported different news on the same topic during the same period. Also, there were hidden ideologies behind the different selected newspapers and various discursive strategies were used to influence and convince the audience with certain beliefs and political mind-sets. Furthermore, this investigatory research paves the way for a better understanding of what happens beyond the texts. By so doing, the teachers will, in addition, be aware of the fact that sentence relations are not the only binding factors in making discourse and urge the foreign language learners to acquire skills other than lexis and grammatical structures.