Allojenik hematopoetik kök hücre nakli yapılan hematoloji hastalarında transplanta bağlı mortalitenin değerlendirilmesi
Evaluation of transplant-related mortality in hematology patients with allogeneic hematopoietic stem cell transplantation
- Tez No: 643104
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERTEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pediatrik, Allojeneik, Hematopoetik köK hücre Nakli, Mortalite, Transplanta Bağlı Mortalite, Pediatric, Allogeneic, Hematopoietic Stem Cell Transplantation, Mortality, Transplantation-related Mortality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çalışmamızda gelişmekte olan bir ülkede yeni kurulmuş bir merkez olan, AÜTF Pediatrik HKHN ünitesinde, Çocuk Hematoloji Bilim Dalı tarafından yapılan allojeneik HKHN uygulamalarındaki transplanta bağlı mortalite sıklığını, transplanta bağlı mortalitenin en sık sebeplerini ve transplanta bağlı mortaliteye etki eden faktörleri belirlemeyi amaçladık. Aralık 1997- Eylül 2019 tarihleri arasında Çocuk Hematoloji Bilim Dalı tarafından allojenik nakil uygulanan ve izlem süresi en az 1 yıl olan HKHN verileri geriye dönük olarak değerlendirildi. Toplam mortalite %17,8 olarak bulundu. Transplanta bağlı mortalite sıklığı %8,3, primer hastalığa bağlı mortalite %9,1 ve diğer sebepler %0,4 olarak görüldü. Transplanta bağlı mortalitede en sık sebepler sırasıyla GVHH, enfeksiyonlar ve karaciğerin veno-okluzif hastalığı olarak bulundu. Transplanta bağlı mortaliteyi etkileyen faktörlerde ise transplanta bağlı mortalite sıklığı, deneyimin arttığı ve fiziksel koşulların iyileştirildiği son dönemlerde, nakil faaliyetlerinin ilk başladığı yıllara kıyasla daha düşük bulunurken, tam uygun kardeş haricindeki vericiler mortalite açısından bir risk faktörü olarak saptandı. Çalışmamızda gelişmekte olan ülkemizde yeni kurulmuş bir merkez olan AÜTF Çocuk HKHN Ünitesinde Çocuk Hematoloji Bilim Dalı tarafından yapılan allojenik HKHN uygulamalarında transplanta bağlı mortalitenin gelişmiş ülkelere kıyasla düşük olduğu ve en sık sebep olarak GVHH görülmesinin yine gelişmiş ülkeler ile benzer olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to determine the frequency of transplant-related mortality in allogeneic HSCT applications, the most common causes of transplant-related mortality, and the factors affecting transplant-related mortality, in the AÜTF Pediatric HSCT unit, a newly established center in a developing country. The data of 276 HSCTs who underwent allogeneic transplantation by the Division of Pediatric Hematology between December 1997 and September 2019 and whose follow-up period was at least 1 year were evaluated retrospectively. Total mortality was 17.8%. The frequency of transplant related mortality was 8.3%, primary disease related mortality was 9.1%, and other causes were 0.4%. The most common causes of transplantation-related mortality were GVHD, infections and veno-occlusive disease of the liver, respectively. Among the factors affecting transplantation-related mortality, the frequency of transplantation mortality has been found to be lower in recent years when experience has increased and physical conditions have been improved, compared to the years when transplantation activities first started, while donors other than match siblings were identified as a risk factor in terms of mortality. In our study, it was observed that mortality due to transplantation was lower in allogeneic HSCT practices performed by the Department of Pediatric Hematology at the AÜTF Pediatric HSCT Unit, which is a newly established center in our developing country, and the most common cause of GVHD was similar to developed countries.