Otoimmun tiroid hastalıklarındaki otoantikorlar [anti-tiroglobulin (TG) , anti-tiroid peroksidaz (TPO), TSH reseptör antikoru (TRAB)], ülkemize özgü sıklıklarının tespit edilmesi, ve sonografik bulguların değerlendirilmesi
Determination specific frequencies of autoantibodies [anti-thyroglobulin (TG), anti-thyroid peroxide (TPO), TSH receptor antibody (TRAB)] in our country and evaluation of sonographic findings in autoimmune thyroid diseases
- Tez No: 643115
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT FAİK ERDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hashimoto Tiroiditi, Graves Hastalığı, Otoantikor Sıklığı, Hashimoto Thyroiditis, Graves Disease, Autoantibody Frequency
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endokrinoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş ve Amaç:Otoimmün tiroid hastalığı (OİTH) toplumda sık görülmektedir. Tanı için serum otoantikor pozitifliği önemlidir. OİTH'deki otoantikor sıklığı ülkeler arasında değişiklik göstermektedir. Çalışmamızın amacı OİTH'deki , ülkemize özgü, otoantikor sıklığını ve ultrasonografik bulguları tespit etmektir. Materyal ve Metod: Çalışmamızda polikliniğimizde 01/01/2018-01/05/2020 tarihleri arasında Hashimoto Tiroiditi(HT) tanısı ile takip edilen 490 hasta ile Graves Hastalığı (GH) tanısı ile takip edilen 225 hastanın demografik özellikleri, otoantikorları, tiroid ultarasonografi bulguları geriye dönük olarak incelenmiştir. HT için son doktor vizitinde bakılan otoantikor verileri ve son yıl içinde yapılmış olan ultrasonografi verileri kaydedilmiştir. GH için tanı anındaki otoantikor ve ultrasonografi verileri kaydedilmiştir. Bulgular: 490 HT tanılı hastanın %90.2'sinin Anti-TPO'su ve %60.2'sinin Anti-Tg'si pozitifti. Hem Anti-TPO hem Anti-Tg pozitifliği %52,2 idi. HT tanılı hastaların tiroid ultrasonografisinde ortalama tiroid volümü 10.5±6.9 ml saptandı. Hastaların %21.8'inde tek, %20 sinde birden nodül saptandı, %58.2'sinde ise nodül saptanmadı.. GH tanılı hastaların %75.1'inin Anti-TPO antikoru pozitif iken %48.4'ünün Anti-Tg antikoru ve %84'ünün TRAB antikoru pozitif idi. GH tanılı hastaların tiroid ultrasonografisinde tiroid volümü ortalaması 22.2 ml olarak bulundu . Hastaların %42.2'sinin tiroid volümü 20 ml ve üzerindeydi. Graves hastalarının %36sında nodül saptanırken bunların %55.6'sında birden fazla nodül mevcuttu. Sonuç: Bu çalışmada Türk hasta popülasyonunda OİTH'daki otoantikor sıklığı HT için beyaz ırk için bilinen, genel literatür sıklığı ile benzer görülmüştür. Anti-TPO tanısal anlamda en çok güvenebileceğimiz ve kullanabileceğimiz testtir . Anti-TPO negatif hastaların % 81'inde Anti-Tg pozitif bulunabilmektedir . GH'de literatürden farklı olarak , biraz daha yüksek oranda TRAB negatifliği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Background: Autoimmune thyroid disease(AITD) is common in the community. Serum autoantibody positivity is required for diagnosis. Frequency of autoantibodies in autoimmune thyroid disease varies between countries. The aim of our study is to determine the prevalence of thyroid autoantibodies and the sonographic findings among Turkish patients with AITD Method: 490 patients followed with the diagnosis of Hashimoto Thyroiditis(HT) and 225 patients with Graves Diseases (GD) , followed in our outpatient clinic between 2018-2020 were recruited. Demographic features, thyroid autoantibodies and thyroid ultrasound findingswere retrospectively analyzed. For HT autoantibody data and ultrasonographic findings for the last year were recorded. Whereas autoantibody and sonographic findings at the time of diagnosis were recorded for GD . Results: Out of 490 HT patient 90.2% and 60.2% had anti-TPO and anti-TG positivity respectively. Both Anti-TPO and Anti-Tg positivity was 52.2%. The average thyroid volume was 10.5±6.9 ml. . No nodules were detected in 58.2% of the patients. Single nodule was found in 21.8% and more than one nodule was found in 20% of the patients. While 75.1%, 48.4% and 84% of the patients with GH, were found to have anti-TPO , anti-TG and TRAB antibody positivity , respectively . . Thyroid ultrasonography revealed an average of 22.2 ml of thyroid volume in GH patients . Thyroid volume of 42.2% of the patients was above 20 ml . While 36.% of Graves' patients had nodules, 55.6% of them had more than one nodule. Conclusion: In this study, autoantibody prevalence in Autoimmune thyroid disease in Turkish patient population was found to be similar to the general literature frequency for HT in caucasian populations . Anti-TPO seems to be the best test for diagnostic purposes. . Anti-Tg can be found positive in 81% of anti-TPO negative patients. GD patients had a slightly higher rate of TRAB negativity when compared to the literature.