Gönüllü denetçi rotasyonlarının denetim kalitesi üzerine etkileri
Effects of volunteer auditor rotations on audit quality
- Tez No: 637021
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, bağımsız denetim, bağımsız denetçi, rotasyon, gönüllü rotasyon, Audit, independent audit, independent auditor, rotation, voluntary rotation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
2000'li yılların başında yaşanan finansal skandallar nedeniyle denetçi bağımsızlığı ve denetimin güvenilirliği konusu gündeme gelmiş ve birtakım yasal düzenlemelerle olumsuz kanının önüne geçilmeye çalışılmıştır. Bu düzenlemelerden biri zorunlu denetçi rotasyonudur. Ancak düzenleyici kurum denetçinin yalnızca zorunlu olarak değil, gönüllü olarak da değiştirilebileceğini hüküm altına almıştır. Her ne kadar“gönüllü”kelimesi olumlu çağrışımlar yaratsa da genellikle gönüllü rotasyon, denetçi azli, denetçinin denetimden çekilmesi, denetim görüşünün satın alınmak istenmesi, yanlış finansal raporları örtbas etme çabası gibi olumsuzluklarla karakterizedir. Bu çalışmada gönüllü denetçi rotasyonunun denetim kalitesi üzerindeki etkisi Borsa İstanbul'da işlem gören imalat şirketleri özelinde incelenmiştir. Son 5 yıl içerisinde denetçisini gönüllü olarak değiştiren toplam 48 şirketin finansal verileri ile analiz gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede öncelikle Kothari, Leona ve Wasley Modeli aracılığı ile ihtiyari tahakkuklar tahmin edilmiş, sonrasında ise ihtiyari tahakkuklar üzerinde etkili olduğu düşünülen firma büyüklüğü, finansal kaldıraç, faaliyetlerden kaynaklanan nakit akışı, büyüme ve zarar durumunun ihtiyari tahakkuklar üzerindeki etkisi incelenmiştir. Yapılan analiz sonucunda anılan bağımsız değişkenlerin ihtiyari tahakkukları etkilemediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the financial scandals in the early 2000s, the independence of auditor and the reliability of the audit were brought to the agenda and it has been tried to prevent from negative thoughts with the help of some regulations. One of these regulations is mandatory auditor switch. However, the regulatory authority has determined that the auditor can be changed not only mandatory, but also voluntarily. Although the word“voluntary”evoke positive connotations, it is generally characterized by such problems as dismissal the auditor, withdrawal of the auditor, the purchase of the audit opinion, and the effort to cover up the wrong and fake financial reports. In this study, the effect of voluntary auditor rotation on the quality of auditing was examined in the case of manufacturing companies listed on Borsa Istanbul. The financial data of 48 companies that voluntarily changed their auditors in the last 5 years were analysed. Within this framework, discretionary accruals have been estimated primarily through the Kothari, Leona and Wasley Model, and then the effect of firm size, financial leverage, cash flow resulting from operations, growth and loss status on discretionary accruals has been examined. As a result of the analysis, it was determined that these independent variables did not affect discretionary accruals.