Bağımsız denetimde beklenti boşluğunun azaltılmasında etkili faktörlerin analizi: Borsa İstanbul'da bir araştırma
Analysis of the effective factors in reducing of independent audit expectation gap: Evidence from Borsa İstanbul
- Tez No: 643143
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÜNSAL MEMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız denetim, bağımsız denetçi, beklenti boşluğu, beklenti boşluğu nedenleri, beklenti boşluğunun azaltılmasında etkili faktörler, Independent audit, independent auditor, expectation gap, expectation gap reason, effective factors in reducing expectation gap
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bağımsız denetim, işletmelerin sunmuş olduğu finansal bilgilerin güvenilirliğini arttırarak finansal tablolara değer kazandırmaktadır. Kaliteli bir bağımsız denetim süreci, sunulan mali tabloların hata ve yanlışlık içerme riskini azaltmaktadır. Ancak finansal tablo kullanıcıları ile denetçiler; denetim raporları, bağımsız denetim fonksiyonu ve denetçinin görev ve sorumluluğu hakkında farklı algılara ve görüşlere sahiptirler. Bu algı ve görüş farklılıkları literatürde beklenti boşluğu olarak adlandırılmaktadır. Bu çalışmada, bağımsız denetimde ortaya çıkan beklenti boşluğu kavramının azaltılması için önerilen faktörlerin etkili olup olmadığı araştırılmıştır. Bu amaçla bir anket formu hazırlanmış ve Borsa İstanbul'da işlem gören şirket çalışanlarına bu formlar e posta aracılığı ile gönderilmiştir. Elde edilen veriler, SPSS paket programında frekans analizleri, normallik testi, t-testi ve ANOVA testleri gibi istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Ortaya çıkan bulgular yorumlanarak, analizler sonucunda bağımsız denetimde beklenti boşluğunun azaltılması için önerilen faktörlerin etkili olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın sonunda ileride yapılacak çalışmalar için çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Independent audit adds significant value to its financial statements by increasing the reliability of financial information provided by businesses. A quality independent audit process reduces the risk of errors and inaccuracies in the financial statements which are presented. However, financial statement users and auditors have different perceptions and opinions about the audit reports, independent audit function and the auditor's duties and responsibilities. These differences are called the expectation gap in the literature. In this study, it was investigated whether the proposed factors were effective in reducing the concept of expectation gap emerging in the independent audit. For this purpose, a questionnaire was prepared and these forms were sent to the employees of the company which are traded on Borsa Istanbul via e-mail. The data obtained were analyzed in SPSS package program by statistical methods such as frequency analysis, normality test, t-test and ANOVA tests. As a result of the analysis, it was determined that the proposed factors were effective in reducing the expectation gap in the independent audit. At the end of the study various suggestion was made found for the future work.