Rusça ve Türkçe deyimlerde özel isimlerin anlamları ve incelenmesi
Study on the meanings of proper nouns in Russian and Turkish idioms
- Tez No: 643149
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YALÇIN YUNUS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Dilbilim, Karşılaştırmalı Edebiyat, Western Linguistics and Literature, Linguistics, Comparative Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkçe, Rusça, Deyim, Özel Ad, Anlam, Onomastik, Tarih, Din, Mitoloji, Sözlük, Turkish, Russian, Idiom, Proper Noun, Meaning, Onomastics, History, Religion, Mythology, Dictionary
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Slav Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Her dilde anlatılmak istenileni vurgulamak ve unutulmaz kılmak amacıyla kalıplaşmış bazı sözler bulunur. Bunlar deyimler, atasözleri, dua ve temenni cümlecikleri, argo sözler, bilmece ve tekerlemeler ile diğer söz öbekleridir. Bu tür kalıplaşmış sözler arasında, dilin bünyesinde en sık rastlanılanlar ise deyimlerdir. Deyimler her zaman dilin çeşitliliğini, rengini ve zenginliğini gösteren yapılardır. Ve bu nedenle deyimlerin bilimsel olarak incelenmesi dilin kaynakları, tarihi ve gelişimi hakkında rehber olmaktadır. Deyimlerin içinde yer alan özel isimlerin ise ayrı bir başlık olarak araştırılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Onomastik (Özel Adbilim) bu konuda yapılan bilimsel çalışmaların genel adıdır. Özel isimlerin kökeni, tarihsel gelişim ve değişimi bu bilim dalı aracılığıyla sistematik olarak ortaya konulabilmektedir. Bu tezde, Rusça ve Türkçede içerisinde özel ad geçen deyimler onomastik bakımdan incelenmiş, deyimler anlamları, kökenleri ile ortaya konularak detaylı bir çalışma sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In every language there are some sort of stereotype phrases used in order to emphasize and make the words unforgettable by the speaker. These phrases can be defined as idioms, proverbs, prayers and wishes, slang, puzzles, tongue twisters and other types of expressions. In all these stereotype phrases,the most commonly found type in the language is idiom. Idioms are structures that always reflect the varieties, colors and the wealth of the language. And for this reason academic and scientific researches on the idioms guide the way to the sources, history and progress of the language. However, the proper nouns inside the idioms were needed to be analysed in another topic. Onomastic (Özel Adbilim) is the general name used for the scientific studies on this field. The source, historical progress and alteration of the proper nouns can be systematically introduced by this discipline. In this thesis, the idioms including proper nouns in Russian and Turkish are analysed from onomastical aspect, and a detailed study is put forward on idioms with their meanings and origins in both languages.