Argüman tabanlı sanal laboratuvar uygulamalarının ortaokul öğrencilerinin akademik başarı argümantasyon seviyeleri ve girişimcilik becerileri üzerine etkisinin incelenmesi
Investigate the effect of argumentation based virtual laboratory activities on academic achivement, argumentation levels and entrepreneurship skills
  1. Tez No: 643155
  2. Yazar: GÖKÇE MERAL CANÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, PhET, argümantasyon, sanal laboratuvar, Entrepreneurship, Argumentation, PhET, Virtual Lab
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Güncellenen 2018 İlköğretim-ortaöğretim programında Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi anahtar yetkinlikleri arasına girişimcilik ve inisiyatif alma becerileri dâhil edilmiştir. MEB becerilerin açığa çıkartılmasında benimsenebilecek stratejilerin probleme dayalı öğrenme, proje tabanlı öğrenme, argümantasyon ve işbirliğine dayalı öğrenme yöntemlerinin kullanılarak derslerin yürütülebileceğini öngörmüştür ve öğretmenin rolünü, öğrenciler bilgiyi araştırıp sorgularken onlarla etkili iletişim ve işbirliği içerisinde olan bilimsel bilgiye ulaşmanın heyecan ve sorumluluğunu öğrencileriyle paylaşan bir rehber olarak belirtmiştir. Temel becerilerin, dijital ve girişimci yeterliliklerinin geliştirilmesi ve eğitim-öğretime yapılan yatırımlar toplumların işleyişlerini, ekonomilerini ve gelecek için yapılandırdıkları stratejileri yönlendirmektedir. Bu araştırmanın genel amacı fen bilimleri dersinde argüman tabanlı sanal laboratuvar uygulamalarının ortaokul 7.sınıf öğrencilerinin akademik başarı, argümantasyon seviyeleri ve girişimcilik becerileri üzerine etkisini incelemektir. Araştırma yarı-deneysel desene sahiptir. Araştırma verileri akademik başarı testi, girişimcilik becerileri ölçeği ve argümantasyon testi ile toplanmıştır. Verilerin analizi için Mann-Whitney U Testi ve betimsel istatistik analizi yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi Adana ili sınırları içerisinde yer alan bir devlet okulunda öğrenim gören 7. sınıf öğrencileridir. Araştırma sonucunda argüman tabanlı sanal laboratuvar uygulamaları kullanımının öğrencilerin akademik başarı, girişimcilik becerileri ve argümantasyon seviyelerinin, argümantasyon oluşturma kısmında istatistiksel olarak anlamlı fark yarattığı bulunmuştur. Argümanlara itiraz boyutunda ise istatistiksel açıdan anlamlı bir fark tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship and initiative skills have been inclueded among the key competences of Turkish Qualifications Framework in the Updated version of 2017-2018 elementary and secondary curriculum in Turkey. The Ministry of National Education in Turkey stated that strategies to be adopted in education in order to reveal entrepreneurship skills can be conducted using problem based learning, project based learning, argumentation and collaborative learning methods in a classroom, moreover; that the role of the teacheras a guide sharing the responsibility and excitement of reaching scientific informationin effective communication and collaboration with the students while they research and question the information. The development of core life skills, the digital and entrepreneurial competencies together with investments in education guide the functioning of the societies, their economies, as well as their strategies for future. Aim of this research is to investigate the effect of argumentation based virtual laboratory activities on the academic achivement, argumentation and entrepreneurship skillsof 7th grade students. The research has a quasi-experimental design. The research data were collected by academic achivement test, entrepreneurship skills scale and argumentation test. Mann-Whitney U test and descriptive statistics analyze were used for the analyze of datas. The sample group of the research includes 7th grade students who study in a public school in Adana. As a result of the research, it has been founded that the academic achivement, entrepreneurship skills and argumentation levels significantly increased by the use of argumentation based virtual laboratory implementation. There is no statistically significant difference found in the matter of objection to arguments.