18-49 yaş arası kadınların çalışma durumunun depresyon ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effects of working state of women between 18-49 years ondepression and quality of life
  1. Tez No: 643154
  2. Yazar: ÖZNUR GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: UZMAN ÖZGE TUNCER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Çalışma durumu, Depresyon, Yaşam kalitesi, Women, Working, Depression, Quality of life
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu çalışmada 18-49 yaş arası kadınların çalışma durumlarının depresyon ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Mayıs 2020 ile Temmuz 2020 arasında İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesine herhangi bir nedenle başvuran, 18-49 yaşları arasındaki 373 kadın ile gerçekleştirildi. Katılımcıların sosyodemografik ve özgeçmiş özellikleri sorgulandı. Kadınların aktif olarak (ücretli) çalışıp çalışmadıkları değerlendirildi. Kadınların iş yerinde şiddete maruziyeti, mesleki memnuniyetleri ve haftalık çalışma saatleri kaydedildi. Katılımcılar depresyon açısından Beck Depresyon Envanteri (BDE) ile değerlendirildi. Çalışmada yaşam kalitesinin değerlendirilmesinde SF-36 ölçeği tercih edildi. İki grubun karşılaştırılmasında Mann-Whitney-U Testi üç ve daha fazla grubun karşılaştırılmasında ise Kruskal-Wallis Testi kullanılmıştır. Korelasyon analizlerinde“Spearman korelasyon analizi”tercih edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 22,0 yazılımıyla analiz edildi.“p”değeri 0,05'in altında anlamlı kabul edildi. Bulgular: Katılımcıların %66,8'i ücretli olarak çalışmaktaydı. Aktif olarak çalışan bu kadınlarla, aktif olarak çalışmayan kadınlar arasında BDE ve SF-36 alt skorları açısından anlamlı farklılık izlenmedi. İş yerinde veya günlük hayatlarında şiddete maruz kalan ve mesleğinden memnun olmayan kadınlarda depresyon seviyesi daha yüksek, yaşam kalitesi seviyesi daha düşük izlendi. Haftalık çalışma saati BDE skorlarıyla pozitif yönde korele bulunurken, SF-36 ağrı skoruyla negatif yönde korele bulundu. Kronik hastalığı olan ve olmayan kadınlarda depresyon ve yaşam kalitesi seviyesi farklılık göstermiyordu. Sonuç: Bu çalışmaya katılan kadınların depresyon ve yaşam kalitesinin ücretli bir işte çalışmalarından ziyade, iş yerinde şiddete maruziyet, mesleki memnuniyet ve haftalık çalışma saatinden etkilendiği sonucuna varılmıştır
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to analyze the working state of women between 18- 49 years old on depression and quality of life Material and methods: The study was conducted with 373 women aged 18-49 who applied to the outpatient clinics of İzmir Bozyaka Training and Research Hospital between May 2020 and July 2020 for any reason. Sociodemographic and background characteristics of the participants were questioned. It was questioned whether the women worked in a paid profession or not. Women's exposure to workplace violence, job satisfaction, and weekly working hours were recorded. Participants were analyzed for depression with the Beck Depression Inventory (BDI). Quality of life was evaluated with the SF-36 scale in the study. Mann-Whitney-U Test was used in the comparison of two groups, and“Kruskal-Wallis Test was used in comparison of three or more groups. ”Spearman correlation analysis" was preferred for correlation analysis. Data obtained were analyzed statistically using SPSS 22.0 (Statistical Package for Social Sciences) software. A p value of less than 0.05 was considered statistically significant. Results: 66.8% of the participants were working in a paid profession. There was no significant difference between actively working and non-working women in terms of BDI and SF-36 sub-scores. The depression level was higher and the quality of life was lower in women who were exposed to violence at work or out of work and in women who have not job satisfaction. Weekly working hours were correlated positively with BDI scores, and were correlated negatively with the SF-36 pain sub-score. Depression and quality of life levels were not different in women with and without chronic disease. Conclusion: Our study indicates that depression level and quality of life in women, aged 18-49 years, was influenced by exposure to violence in their workplace, their professional satisfaction and their weekly working hours rather than their active work.