Endüstri 4.0'ın istihdam boyutu
Employment aspect of industry 4.0
  1. Tez No: 643310
  2. Yazar: CENNET EYLEM ÖZKOKU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLEN ELMAS ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: 21.yy Türkiye'si, Endüstri 4.0, İstihdam, 21.yy Teknolojisi, Turkey of the 21st Century, Industry 4.0, Employment, 21st Century Technology
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Dünya hem ekonomik hem de toplumsal anlamda bir değişim halindedir. Tarih boyunca yaşanmış önemli gelişmeler geleceğe yön vermiştir. Üretim başta olmak üzere insanların yer aldığı her alanda yaşanan değişimin adı günümüzde Endüstri 4.0 olarak adlandırılmaktadır. Bu değişim, daha önceleri hayal olarak görünen birçok konuda gerçekliği getirmiştir. Robotlar, akıllı fabrikalar, 3 boyutlu yazıcılar, büyük veri bu değişimin içinde olan kavramdan sadece birkaçıdır. Endüstri 4.0'ın en çok etkisinde kalacak olan üretim yöntemleri, çalışma hayatında değişime gidilmesini şart kılmıştır. Çalışma hayatının emek-yoğundan teknoloji-yoğun bir hale dönüşmesi insanların bu noktada nerede olacağı konusunda öngörüler yapmayı mümkün kılmıştır. Bu çalışma, Endüstri 4.0'ın insanların iş hayatında yaratacağı olumlu ve olumsuz etkilerini incelemektedir. Bu bağlamda daha önce Endüstri 4.0 konusunda yapılan çalışmalar ve ülke verilerinin analizi çalışmaya yön verebilecek niteliktedir. Dünya'da ve Türkiye'de mevcut durumlara ait veriler ele alınarak karşılaştırmalar yapılmış, Türkiye'nin Endüstri 4.0'daki yeri ve gelebileceği noktalar incelenmiştir.“Endüstri 4.0'ın İstihdam Boyutu”isimli tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, sanayileşme öncesi ve sonrasındaki süreçler incelenmiştir. Sanayi Devrimini hazırlayan nedenler açıklanmaya çalışılmış, sanayileşme süreçlerinin insanlığa olan katkısı ve gelişimi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, Endüstri 4.0'ın dünyada ve Türkiye'deki gelişimi, ülkelerin mevcut durumlarına ait verilerin analizi ile incelenmiştir. Üçüncü bölümde, istihdam kavramı açıklanarak, Türkiye'nin mevcut istihdamına ait veriler incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise; Endüstri 4.0'ın çalışma hayatına olacak muhtemel etkileri, dünyanın ve Türkiye'nin Endüstri 4.0 bağlamındaki çalışmaları ve geleceğin mesleklerinin ne olabileceği konusuna açıklık getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The World is in a state of economic and social change. The Significant developments throughout history have helped shape the future. The name of the change in every field where people, especially production, is called Industry 4.0 today. This change brought reality to many issues that had previously been imagined. Robots, smart factories, 3D printers, big data are just a few of the concepts involved in this change. Production methods, which will be most influenced by Industry 4.0, have made it necessary to make changes in working life. The transformation of working life from labor-intensive to technology-intensive has made it possible to make predictions about where people will be at this point. This study examines the positive and negative effects of Industry 4.0 on people's business life. In this context, the previous studies on Industry 4.0 and the analysis of country data are capable of directing the study data on the current situation in the world and Turkey made comparisons by taking the place of Turkey in the Industry 4.0 and can come spots were examined. This thesis titled“Employment Aspect of Industry 4.0”consists of four chapters. In the first part of the study, the processes before and after industrialization were examined. The reasons that prepared the Industrial Revolution were tried to be explained and the contribution and development of industrialization processes to humanity was emphasized. In the second part, the development of industry in the world and Turkey 4.0 of countries were examined by the analysis of data pertaining to the current situation. In the third chapter, explaining the concept of employment, Turkey has examined the data of the current employment. In the fourth section, Industry 4.0 The possible effects of working life will be the world's and Turkey's 4.0 Industry studies and future profession has clarified the issue in the context of what might happen.