Çağdaş ödeme sistemleri ve elektronik para
Modern payment systems and electronic money
  1. Tez No: 643311
  2. Yazar: AYSEL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLEN ELMAS ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ödemeler sistemi, Elektronik Ödeme Türleri, Elektronik Para, Türkiye'de Elektronik Ödeme Sistemleri, Bitcoin, Kripto Para, Sanal Para, Payment Systems, Electronic Payment Types, Electronic Money, Digital Money, Electronic Payment Systems in Turkey, Virtual Money, Crypto Money, Bitcoin
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Keşfinden bugüne kadar para; farklı form ve değer değişiklikleri yaşamış, her geçen gün insanlık tarihinde ve ticaret hayatında önemini artmıştır. Günümüzde para piyasasının büyüklüğü“Dünya Borsalar Birliği”verilerine göre dünya ekonomilerinin toplamının neredeyse on katına yaklaşmıştır. Paranın istikranın korunması ve paranın özelleştirilmesi dünya gündeminde olan bir konusudur. Bugün bu öneri henüz gerçekleşmese de gelecekte gerçekleşebileceğine dair ayak seslerini duyabiliyoruz. Finans sektörü teknolojiyi yakın takip ederek para ve ödeme sistemlerindeki hızlı ve sürekli değişimini tüm dünyada yaşatmaktadır. Paranın taşınması, para madenlerinin ağırlığı, metallerinin saflığı gibi sorumlulukları olan hükümetler şimdilerde para arzının kontrolü, muhtemel para türlerinin geliştirilmesi ile ilgilenmekte. Günümüzde finans sektörü bütünleşmekte, farklı ülkelerin para piyasaları her geçen gün daha da yakın bağlar kurmaktadır. Teknolojinin yarattığı ortam geliştikçe işlem maliyetleri düşmekte ve her geçen gün daha çok birey piyasa bilgisine sahip olmaktadır. Bu durum değişen para taleplerini beraberinde getirmektedir. Teknoloji harcama alışkanlıklarını, harcama şekillerini de değiştirdi elbette, eskiden para üstü almamak için sakız aldığımız marketlerde artık sakızları temassız özellikli kredi kartımız ile ödüyoruz. Bu çalışmada güncel ve çağdaş ödeme sistemleri türlerine, ülkemizdeki kullanımına, ödeme şekillerimizdeki değişikliklerin istatistiksel verilerine ve elektronik para sisteminin, kripto para sistemi, sanal para ve bitcoin sistemlerinin detaylarına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Money since its discovery; has experienced various forms and value changes, and its importance has increased day by day both in the history of the human and business life. Today, according to the“World Stock Exchange Association”the value of the money market is almost ten times of the total world economies. Maintaining the stability of monetary and privatization have become a major subject of proposal on the world agenda. Today, even though this proposal has not become effective yet, it has a high potential for the near future. The financial sector closely follows the changes in technology and affects whole world through rapid and continuous change in monetary and payment systems. Governments with responsibilities such as money transfer, value of mines and purity of metals are now concerned with controlling money supply and developing different types of money. Today, the financial sector is getting more and more integrated across the globe, and money markets of different countries are building closer ties with each other. As the technology is more actively involved in the system, transaction costs decrease, and individuals become more aware of the financial market. As a consequence, this situation brings changes in the demand for money. Technology has also changed our habits in daily life and the way we spend money. As an example, we used to buy a chewing gum to avoid receiving change, now we prefer and are able to pay with our contactless credit card in grocery stores. In this study, up-to-date and modern payment systems, their usage in our country, changes in our payment methods and corresponding statistical data, and details of the digital money system are discussed.