Meta analizi ve iş tatmini üzerine bir uygulama
Meta analysis and it's application to job satisfaction
  1. Tez No: 643330
  2. Yazar: DİDEM KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ÖZGÜR GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: İş tatmini, meta analizi, etki büyüklüğü, yayın yanlılığı, Job satisfaction, meta analysis, effect size, publication bias
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Günümüzde yaşanan hızlı değişimler ve gelişmeler ile teknolojiye ulaşılabirliğin kolaylığı bilgi paylaşımını ve aktarımını önemli ölçüde etkilemektedir. İstenilen bilgiye ulaşma konusunun basit hale gelmesi, bilgi oluşturmayı da kolaylaştırmıştır. Bu nedenle bir konu veya durum hakkında yapılan çalışmalar geçmişe kıyasla çok daha hızlı bir şekilde ilerleyerek birikmektedir. Literatürde araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen bilimsel çalışmaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Yapılan çalışmalar aynı konu üzerinde olsa da bireysel olarak benzer ya da farklı bulgulara ulaşıldığını göstermektedir. Bu durum yapılan bireysel çalışmaları tek bir sonuca ulaştırmanın ihtiyacını arttırmaktadır. Herhangi bir konuda yapılan araştırmaların genel bir sonuca ulaştırılabilmesi için meta analiz yöntemi tercih edilmektedir. Meta analizi, aynı konuda farklı yer, zaman ve koşullar da yapılmış olan araştırma bulgularını birleştirerek, ilgili konuda genel bir sonuca ulaşmayı hedefleyen istatistiksel bir yöntemdir. Bu araştırmanın amacı, meta analiz yöntemi kullanılarak, çalışanların genel iş tatmin düzeylerinin cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi ve çalışma süresi değişkenlerine göre incelenmesidir. Araştırma kapsamında Ocak 2003- Mayıs 2020 yılları arasında yayınlanmış olan toplam 189 çalışma incelenmiştir. Verilerin elde edilmesi için dahil edilme kriterleri belirlenerek, kodlama formu hazırlanmıştır. Dahil edilme kriterleri baz alınarak toplam 114 çalışmanın meta analizine uygun olduğu belirlenmiştir. Çalışmaya ilişkin verilerin analiz edilmesinde ise Comprehensive Meta Analysis (CMA) istatistik programından faydalanılmıştır. Araştırmada ilk olarak analize dahil edilen her bireysel çalışma için etki büyüklükleri hesaplanmıştır. Ardından heterojenlik testi uygulanarak, rastgele (rassal) etki modelinin kullanılması uygun görülmüştür. Araştırmada yayın yanlılığı Funnel Plot grafiği, Begg ve Mazumdur rank kolerasyon testi ile Egger regresyon analizi ile incelenmiş ve yayın yanlılığının olmadığı tespit edilmiştir. Uygulanan meta analiz sonucunda, medeni durum, eğitim düzeyi ve çalışma süresi değişkenlerinin çalışanların genel iş tatminleri üzerinde pozitif ancak zayıf düzeyde bir etkiye sahip olduğu, buna karşılık cinsiyet değişkeninin ise genel iş tatmini üzerinde herhangi bir etkiye sahip olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular, alan yazın çalışmaları dikkate alınarak yorumlanmış ve çeşitli önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the rapid changes and developments experienced today, the ease of accessibility to technology significantly affects information sharing. With the simplification of accessing the desired information, the creation of information also became easy. For this reason, the number of studies performed today increases day by day compared to the past. The number of scientific studies carried out by researchers in the literature is increasing day by day. Studies show that even though studies are on the same subject, different or identical findings were reached individually. The need for bringing the results of individual studies to a single conclusion is increasing. In such cases, meta-analyses are preferred to reach a general conclusion of any subject. Meta-analysis is a statistical method aiming to reach a general conclusion about the related subject by combining the research findings made in different places, times, and conditions on the same subject. The main purpose of this research is to examine the general job satisfaction levels of employees according to gender, marital status, education level, and seniority variables by using the meta-analysis method. A total of 189 studies published between January 2003 and May 2020 were examined within the research scope. For obtaining the data, the inclusion criteria were determined, and a coding form was prepared. Based on the inclusion criteria, a total of 114 studies were found to be suitable for meta-analysis. CMA (Comprehensive Meta-Analysis) statistics program was used to analyze the data related to the study. In the research, firstly, the effect size was calculated for each individual study included in the analysis. Then, a heterogeneity test was applied, and it was decided to use the random effect model. The availability of publication bias was checked in the study using the Funnel Plot graph, Begg and Mazumdur Rank colleration test, and Egger regression analysis. Based on analysis result, publication bias was not observed. As a result of the meta-analysis, it was determined that the marital status, education level, and seniority variable have a positive but weak effect on the employees' general job satisfaction; however, the gender variable did not affect the general job satisfaction. The study 's findings were interpreted considering the literature, and after that, various suggestions were also mentioned.