İnternet gazeteciliği ve etik
Internet journalism and ethics
- Tez No: 643370
- Danışmanlar: PROF. DR. ENVER ÖZGÜR GÖNENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Gazetecilik, Basın tarihi, İnternet, İnternet gazeteciliği, Etik, Journalism, Press History, Internet, Internet Journalism, Ethics
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
İnsanın iletişim kurma, çevresinde meydana gelişmeleri öğrenme gereksinimi ilk çağlarda sözlü iletişimle başlamıştır. Yazının ve kâğıdın bulunmasıyla birlikte farklı bir boyut kazanmış, 13. yüzyılda elle yazılan haber mektupları sonrasında ise 15. yüzyılda oynar harfli matbaanın bulunuşuyla birlikte basılı haber mektupları, gazeteler ve dergiler ile devam etmiştir. Matbaa ve kâğıt yüzyıllar boyunca gazetecilik mesleğinin temel unsurları olmuştur. 20. yüzyılda hayatımıza giren internet, gazetecilik alanında önemli değişimler yaratmış, gazeteciliğin dijital ortamlarda yapılmasını dolayısıyla internet gazeteciğinin doğmasına yol açmıştır. İnternet gazeteciliği, hızlı güncelleme, etkileşim gibi kendine özgü önemli özelliklere sahip olmasına karşın bu olumlu özellikler etik sorunları da beraberinde getirmektedir. Geleneksel gazetecilikte var olan etik sorunlar internet gazeteciliğinde daha yoğun gerçekleşmektedir. Gazetecilik mesleki etik ilke ve kurallarına uyulmaması hem gazeteciliğe hem de topluma zarar vermektedir. Etik kurallar, gazeteciliğin doğru ve saygın bir biçimde yapılmasını sağlamaktadır. Bundan dolayı etik ilke ve kurallara uyulması büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada internet gazeteciliğinde yaşanan etik sorunlar incelenmiştir. Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde kavramsal tanımlamalar, dünyada ve Türkiye'de gazete ve gazeteciliğin doğuşu ve gelişimine değinilmiştir. İkinci bölümde dünyada ve Türkiye'de internetin doğuşu ve gelişimi önemli sacayaklarına dayanılarak açıklanmış, internetin özellikleri, gazetecilik alanına etkisi ve sağladığı avantajlar, üçüncü bölümde ise etik ve etik olgusunun gazetecilik açısından önemi, meslek örgütlerinin konuya yaklaşımı, internet gazeteciliğinde yaşanan etik sorunlar araştırılmış ve haber örneklemlerinde etik dışı unsurlar incelenmiştir. Çalışmada veri toplama yöntemi olarak basın tarihi, gazetecilik, etik, iletişim teknolojileri üzerine yazılmış, kitap, dergi, makaleler ile araştırma kuruluşlarının verilerinden faydalanılmıştır. Ayrıca alanında uzman bir akademisyenle ve gazetecilik sektöründe deneyimli gazetecilerle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The need to communicate and to learn about the developments in its environment started with oral communication in the early ages. It gained a different dimension with the discovery of writing and paper, and after the handwritten news letters in the 13th century, it continued with printed news letters, newspapers and magazines with the discovery of a movable printing press in the 15th century. Printing and paper have been the main elements of the journalism profession for centuries. The internet which begun a part of our lives has created important changes in the profession of journalism and turned it to be available in digital fields thus the beginning of the internet journalism. Although it has useful features such as fast updating and interaction, these positive features also bring some ethical problems. Ethical problems that exist in conventional press have seen more frequently in the internet journalism. Failure to comply with the principles and rules of journalism professional ethics harms both journalism and society. Ethical rules ensure that journalism is carried out correctly and respectably. For this reason, it is very important to comply with ethical principles and rules. In this study, the ethical problems of internet journalism are examined. In the first part of the study consisting of the three parts, conceptual definations and developments of journalism in the World and Turkey have been mentioned. The second section describes key elements in the World and in Turkey at the beginning and development of the internet, web features, its impact on the field of journalism and advantages and in the third part, the importance of ethics and ethical terms in the journalism, the approach of professional organizations to the subject, ethical problems in internet journalism were studied and unethical elements were examined in news samples. In the study, information about press history, journalism, ethics, communication technologies, and journals, articles and research institutions were used as data collection method. Additionally interviews were held with a specialist academician and experienced journalists in the related fields.