Mezarlıkların tarih ilmine katkısı: Bülbüldere ve Feriköy mezarlıkları örneği
Contribution of cemeteries to the science of history: The case of Bülbüldere and Feriköy cemeteries
  1. Tez No: 643398
  2. Yazar: YILMAZ ALTUNSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANER ARABACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Dönmelik, Sabetay Sevi, IV. Mehmed, Yahudilik, Bülbüldere ve Feriköy Mezarlıkları, Revert, Sabetay Sevi, IV. Mehmed, Judaism, Bülbüldere and Feriköy Cemeteries
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 343
Özet
Mezarlıklar sadece ölülerin defnedildiği ve huzur içinde yattıkları mekânlar değildir. Bundan daha fazla olarak mezarlıklar, içinde bulundukları sessizliğe rağmen, tarihin şahididirler. Çalışma konumuz olan Bülbüldere ve Feriköy Mezarlıkları da bir asrı aşkın geçmişiyle ziyaretçilerine bir şeyler söylemekte ve söyledikleriyle tarihe not düşmektedirler. Her iki mezarlıkta bulunan mezar taşları, burada medfun olanların, içinde bulundukları topluma dinen ve milliyeten ait olmadıklarını, bu topraklara yabancı olduklarını, ihsas etmektedirler. Bu mezarlıkların Dönmelere ait olan kısmının sakinleri hem Müslüman ve hem de Türk değillerdir. Ancak bu durumu, kitabeleri yakından inceleyenler görebilmektedirler. Bu maşatlıkların sessiz sakinleri, Yahudilikten dönme Sabetay Sevi'nin müntesipleridirler. 350 sene evvel şeklen Yahudilikten dönmüş olan bu insanlar, özden bir dönüş yapmadıkları için“mühtedi”değil“Dönme”olarak nitelendirilmiş ve bu şekilde tesmiye edilmişlerdir. Bu çalışmada, Dönme zümresinin tarihi arka planı, an'âne, gelenek ve itikatları incelenip, bu zümrenin Tük toplumu üzerindeki etkilerinin neler olduğu değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cemeteries are not just places where the dead are buried and rest in peace. More than that, cemeteries, despite their silence, are witnesses to history. Bülbüldere and Feriköy Cemeteries, which are our subjects of study, also tell their visitors something with a history of more than a century and make a note in history with what they say. The tombstones found in both cemeteries denote that those buried here do not belong to the society they live in religiously and nationally, and that they are strangers to these lands, even if not openly. The inhabitants of the part of these cemeteries that belong to the Dönmes are not both Muslim and Turkish. However, those who closely examine the inscriptions can see this situation. The silent residents of these maşatlıks are the followers of Sabetay Sevi, a renegade from Judaism. These people, who had formally converted from Judaism 350 years ago, were described as“converts”, not“apostasy”because they did not make a return from the essence, and they were recognized as such. In this study, the historical background, moment, traditions and beliefs of the Dönme group were examined and the effects of this group on the Turkish society were tried to be evaluated.