Ekstremite ampütasyonlarında anestezi uygulamaları
Anesthesia clinical practices in limb amputations
  1. Tez No: 643429
  2. Yazar: AYKUT ŞENEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR GEYLAN IŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Alt, Ampütasyon, Anesteziyoloji, Ekstremite, Üst, Amputation, Anesthesiology, Limb, Lower, Upper
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Kliniğimizde uygulanan ampütasyon cerrahilerinin anestezi uygulamalarını ve postoperatif komplikasyonları incelemeyi ve elde ettiğimiz veriler ile ampütasyon cerrahilerinin anestezi yönetimini iyileştirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız kapsamında 2011-2018 yıllarında kliniğimizde üst ve alt ekstremite ampütasyon cerrahisi geçiren 538 hastanın verileri hastane bilgi yönetim sistemi ve dosya üzerinden taranarak gerekli veriler kaydedilmiştir. Kaydedilen veriler şu şekildedir; hastaya ait demografik veriler, cerrahi tanı ve uygulanan ameliyat, intraoperatif veriler, preoperatif laboratuar değerleri, ek hastalıklar, perioperatif komplikasyonlar, taburculuk ve eksitus süreleri. Bulgular: Ampütasyon cerrahisi geçiren 538 hastanın %73,2'si erkektir. %47'si ASA III ve üzeri hastalardan oluşmaktadır. Hastaların ortalama yaşı ve kilosu sırasıyla 55,55±19,08 yıl ve 72,74±15,44 kg'dır. Hastaların tam olarak yarısına genel anestezi uygulanmıştır. Hastaların %50,7'si diyabet nedeniyle, %19'ı iskemik nedenlerle ve %16,2'si travma nedeniyle ampütasyon cerrahisi geçirmiştir. Hastaların %68,5'inin yandaş hastalığı vardır ve en sık görülen ek hastalık %62 ile diabetes mellitüstür. %7,8 hastaya cerrahi sırasında transfüzyon uygulanmıştır. Hastaların %32,9'unda perioperatif komplikasyon görülmüştür. İntraoperatif en çok görülen komplikasyon %30,5 ile hipotansiyon ve kanamadır. Postoperatif en çok görülen komplikasyonu ise %22,5 ile yara yeri komplikasyonları oluşturmaktadır. ASA skoru ve yaş arttıkça komplikasyon ihtimali artmakla beraber cinsiyet ve sigara kullanımı komplikasyon riskini etkilememektedir. Cerrahi endikasyon komplikasyon riskini artırmamaktadır. Genel anestezi geçiren hastalarda istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha fazla komplikasyon gözlenmektedir (p0,05). Sonuç: Çalışma sonucunda elde ettiğimiz verilere göre genel anestezi uygulanan ampütasyon hastalarında daha fazla postoperatif yoğun bakım ihtiyacı, exitus oranı ve perioperatif komplikasyon gözlenmekte ve hastane yatış süreleri uzamaktadır. Tekrarlayan cerrahiler geçiren hastalarda perioperatif komplikasyon daha sık gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to examine the anesthesia practices and postoperative complications of amputation surgeries performed in our clinic and to improve the anesthesia management of amputation surgeries with the data we obtained. Material and Method: Within the scope of our study, the data of 538 patients who underwent upper and lower limb amputation surgery in our clinic between 2011-2018 were scanned through the hospital information management system and file, and the necessary data were recorded. The recorded data are as follows; demographic data of the patient, surgical diagnosis and surgery, intraoperative data, preoperative laboratory values, comorbidities, perioperative complications, discharge and exitus times. Results: 73.2% of 538 patients who underwent amputation surgery were male. 47% consists of patients with ASA III and above. The average age and weight of the patients were 55.55 ± 19.08 years and 72.74 ± 15.44 kg, respectively. General anesthesia was applied to exactly half of the patients. 50.7% of the patients had amputation surgery due to diabetes, 19% due to ischemic causes and 16.2% due to trauma. 68.5% of the patients have comorbidities and the most common additional disease is diabetes mellitus with 62%. Transfusion was applied to 7.8% of the patients during surgery. Perioperative complications were observed in 32.9% of the patients. The most common intraoperative complications are hypotension and bleeding with 30.5%. The most common postoperative complication is wound complications with 22.5%. Although the possibility of complications increases as the ASA score and age increase, gender and smoking do not affect the risk of complications. Surgical indication does not increase the risk of complications. Statistically significantly more complications were observed in patients undergoing general anesthesia (p 0.05). Conclusion: According to the data we obtained as a result of the study, more postoperative intensive care need, death rate and perioperative complications are observed in amputation patients undergoing general anesthesia, and hospitalization periods are prolonged. Perioperative complications are more common in patients who have had recurrent surgeries.