Ekstremite amputasyonlarında hedeflenmiş kas reinervasyonu
Targeted muscle reinnervation in limb amputations
  1. Tez No: 994505
  2. Yazar: CİHANGİR METE KIZILGEDİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EGEMEN AYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Hedeflenmiş kas reinervasyonu, HKR, fantom ağrı, nöroma, amputasyon, PSEQ, VAS, Targeted Muscle Reinnervation, TMR, phantom pain, neuroma, amputation, PSEQ, VAS
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, amputasyon sonrası gelişen fantom ekstremite ve nöroma ağrısının kontrolünde hedeflenmiş kas reinervasyonu (HKR) yönteminin etkinliğini değerlendirmektir. Ayrıca ağrı kontrolü ile ilişkili öz-yeterlilik düzeyinin (Pain Self-Efficacy Questionnaire, PSEQ) ameliyat sonrası erken dönemdeki değişimi incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif klinik çalışmada amputasyon nedeniyle opere edilen 20 hasta (10 HKR, 10 klasik traksiyon nörektomisi) değerlendirildi. Ağrı şiddeti Görsel Analog Skala (VAS; 0–10) ile, ağrıya ilişkin öz-yeterlilik ise PSEQ (0–60) anketi ile ölçüldü. Ölçümler ameliyat sonrası 2. 4. ve 6. haftalarda tekrarlandı. Bulgular: HKR uygulanan hastalarda postoperatif erken dönemde 2. haftadan 6. haftaya VAS skorlarında belirgin bir azalma saptanmış olup, bu azalma oranı HKR grubunda %−81,5±31,98 iken TN grubunda %−57,62±12,06 olarak bulunmuştur. VAS skorlarındaki bu değişim oranının HKR grubunda TN grubuna kıyasla anlamlı derecede daha fazla olduğu ve TN uygulanan hastalarda ağrı skorlarının daha yüksek seyretmeye devam ettiği belirlenmiştir (p=0,001). PSEQ skorlarında HKR uygulanan hastalarda postoperatif erken dönemde 2. haftadan 6. haftaya anlamlı bir artış saptanmıştır. Bu dönemde PSEQ skor değişim oranı HKR grubunda %15,04±5,39 iken, TN grubunda %72,41±9,51 olarak bulunmuştur. Ancak mutlak PSEQ skorları değerlendirildiğinde, HKR grubunda ağrıya bağlı fonksiyonel öz-yeterlilik düzeyinin tüm takip süresi boyunca daha yüksek olduğu görülmüştür. Zaman içerisindeki değerlendirmelerde HKR grubunda fonksiyonel öz-yeterlilikte düzenli ve istikrarlı bir artış izlenirken, TN grubunda artış oranının yüksek olmasına rağmen PSEQ skorlarının daha düşük düzeylerde seyrettiği belirlenmiştir. Gruplar arasındaki bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır (p=0,001). Sonuç: HKR, amputasyon sonrası fantom ekstremite ağrısı ve rezidüel ekstremite ağrısının azaltılmasında etkili bir cerrahi yöntem olarak gözlenmiştir. Ayrıca ağrıya bağlı xiv öz-yeterlilik düzeyinin artmasına katkı sağlaması, protez rehabilitasyonu ve yaşam kalitesi üzerinde olumlu etkiler göstereceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the efficacy of Targeted Muscle Reinnervation (TMR) in the management of post-amputation phantom and neuroma-related pain. A secondary objective was to assess changes in pain self-efficacy (Pain Self-Efficacy Questionnaire, PSEQ) during the early postoperative period. Materials and Methods: A total of 20 patients who underwent amputation surgery (10 TMR, 10 traction neurectomy) were retrospectively analyzed. Pain severity was assessed using the Visual Analog Scale (VAS; 0–10), and pain self-efficacy was evaluated by the PSEQ (0–60) questionnaire at postoperative weeks 2, 4, and 6. Results: In patients who underwent targeted muscle reinnervation (TMR), a marked reduction in VAS scores was observed during the early postoperative period from week 2 to week 6. The rate of reduction in VAS scores was −81.5 ± 31.98% in the TMR group, compared with −57.62 ± 12.06% in the traction neurectomy (TN) group. The magnitude of change in VAS scores was significantly greater in the TMR group than in the TN group, and pain scores remained higher in patients treated with TN throughout the follow-up period (p = 0.001). With respect to PSEQ scores, a significant increase was observed from postoperative week 2 to week 6 in patients who underwent TMR. During this period, the rate of change in PSEQ scores was 15.04 ± 5.39% in the TMR group and 72.41 ± 9.51% in the TN group. However, when absolute PSEQ scores were considered, pain-related functional self-efficacy remained consistently higher in the TMR group throughout the entire follow-up period. Longitudinal analysis demonstrated a steady and sustained improvement in functional self-efficacy in the TMR group, whereas in the TN group, despite a higher relative increase, PSEQ scores remained at lower levels. The difference between the two groups was statistically significant (p = 0.001). Conclusion: TMR is an effective surgical technique for reducing both phantom extremity pain and residual limb pain following amputation. By enhancing pain-related xvi self-efficacy, it also contributes to improved prosthetic rehabilitation and overall quality of life.