Ligamentum flavum hipertrofisinde potansiyel bir terapötik hedef olarak diskoidin domain reseptörü
Discoidin domain receptor as A potential therapeutic target in the ligamentum flavum hypertrophy
- Tez No: 643470
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE DELEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Ligamentum flavum hipertrofisi, Dejeneratif lomber lar kanal, diskoidin domain reseptörü, ligamentum flavum hypertrophy, Degenerative lumbar canal stenosis, Discoıidin domain receptor
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Dejeneratif lomber dar kanal (DLDK) yaşlı hastalarda en sık karşılaşılan omurga hastalığıdır. Kanal daralması, LF'un kalınlığının artmasına bağlıdır. Fibrozis ise LF'un kalınlığının artmasının en önemli sebebidir. LF fibrozisinin altında yatan kesin moleküler mekanizma tam olarak anlaşılamamıştır. Dejenerasyon altında, LF fibrozisinde elastin liflerin azalması ve kollajen liflerin artması görülür. Mettaloproteiazlar (MMP) gibi kollajen reseptör ailesi yeni kollajen sentezind hayati rolleri vardır. DDR1 ve DDR2 kollajen reseptör ailesinin yeni tanımlanan üyeleridir. Bu çalışmanın amacı, LF fibrozunun DDR1 ve DDR2 gen ekspresyon modellerini değerlendirmektir. İnsan LF doku örnekleri, dejeneratif lomber dar kanal (DLDK) (n = 23) veya lomber disk hernisi (LDH) (n = 12) nedeniyle opere edilen 35 hastadan elde edildi. LDH hastaları kontrol grubu olarak alındı. Fibrozis derecesi Masson'un trikrom boyaması ile gösterildi. DDR1 ve DDR2'nin proteinlerinin ekspresyon profili, polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ve western blotlama ile analiz edildi. DLDK grubundaki tüm dokularda fibrosis derecesi artmış olarak tespit edildi. DLDK grubunda DDR1 ve DDR2 gen ifadesi saptandı. Benzer şekilde, western blod analizleri DLDK grubunda DDR1 ve DDR2 genlerinin ifadelerinin yükseldiğini göstermiştir. Sonuç olarak, çalışmamızın sonuçları DDR1 ve DDR2'nin LF fibrozusunun moleküler mekanizması üzerinde önemli bir rolü olabileceğini ve DLDK tedavisi için ilaç geliştirme stratejilerinde önemli bir hedef olabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Degenerative lumbar canal stenosis (DLCS) is the most common spinal disorder in the elderly patients. Canal narrowing resutls from increased thickness of ligamentum flavu (LF). Fibrosis is the main cause of thickness of LF. The underlying exact molecular mechanism(s) of LF fibrosis is not completely understood. Under the degeneration, the fibrotic change of LF included decreased elastic fibers and increased collagen fibers. The collagen receptros family, involved mettaloproteinase (MMP), are playing pivotal role in the synthesis of novel collagen receptors. Both of DDR1 and DDR2 are a novel member of family of collagen receptors. The aim of this study was to identify the DDR1 and DDR2 gene expression patterns of the LF fibrosis. The human LF specimens were obtained from 35 patients who underwent lumbar spine surgery for either degenerative lumbar canal stenosis (DLCS) (n=23) or lumbar disc herniation (LDH) (n=12). In this design, patients with LDH served as the control group. The degree of fibrosis was demonstrated by Masson's trichrome staining. The location and expression profiling of the DDR1 and DDR2 were analyzed by quantitative real-time polymerase chain reaction and Western blotting. The grade of LF fibrosis was observed in all samples of the DLCS group. DDR1 and DDR2 was detected in the DLCS group. Similarly, western blod anaylses showed that the experion of DDR1 and DDR2 regulation in the DLCS group. Consequencly, the results of our study revealed that may DDR1 and DDR2 may be a pivotal role on the molecular mechanism of the LF fibrosis, and be significant targets in drug development strategies for the treatment of DLCS.