Mikrodiskektomi(ligamentum flavumun korunması)klinik ve radyolojik analiz
Microlumbar discectomy(preservation of the ligamentum flavum): clinical and radiological analysis
- Tez No: 193925
- Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN CEVİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Epidural fibrosis, Ligamentum flavum, Microlumbardiscectomy, Postoperative fibrosis.1, Epidural fibrosis, Ligamentum flavum, Microlumbardiscectomy, Postoperative fibrosis.2
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZETHalil İbrahim GündüzMikrodiskektomi (Ligamentum Flavumun Korunması):Klinik ve Radyolojik AnalizDisk cerrahilerinde postoperatif bel ağrısı ve radikülopatinin en sık nedeni epiduralfibrozis ve rekürrens herniasyondur. Diskektomi sonrası oluşan epidural fibrozisin etkilerisadece hasta ve doktor arasında bir problem olarak kalmayıp, tıbbi masrafların yanısıra iş veüretkenlik kaybına da yol açtığı için önemli oranda ekonomik bir yük getirmekte vesosyoekonomik bir problem olarak karşımıza çıkmaktadırSeksen Hasta randomize olarak iki gruba ayrıldı. Grup-1'deki hastalara klasikmikrolomber diskektemi ve Grup-2'deki hastalara ise ligamantum flavum korunarakmikrolomber diskektomi yapıldı. Hastalara preoperatif ve postoperatif altıncı ayda VizuelAnalog Skala (VAS) formu ve Düzeltilmiş Oswestry Özğürlük Sorgulama (DOÖS) formuverildi. Preoperatif ve postoperatif bulgular istatistiksel olarak t-test ile karşılaştırıldı. Bütünhastalara postoperatif altıncı ayda postoperatif fibrozis ve skar gradesini belirlemek içinManyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) yapıldı. Bütün hastalara postoperatif altıncı aydaprolonun ekonomik ve fonksiyonel takip skalası verildi. Grupların bulguları Chiqure test ilekarşılaştırıldı.Ligamentum flavumun korunduğu ve korunmadığı her iki grupta da klinik sonuçlarmemnun edicidir. Fakat Ligamentum flavumun korunduğu grupta daha iyi sonuçlar eldeedildi. Ligamentum flavumun korunduğu grupta postoperatif altıncı ayda lokal fibrozis dahaazdı.Bu koruyucu cerrahi teknikte lomber disk cerrahisinden sonra fibrozisle ilişkilikomplikasyonları azaltabileceği kanaati oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTHalil İbrahim GündüzMicrolumbar discectomy (preservation of the Ligamentum flavum): Clinical andRadiological analysisThe most common reason of postoperative back pain and radiculopathy in lumbardiscectomy is the epidural fibrosis and recurrent herniation. The effects of epidural fibrosisafter discectomy are not only a problem between the patient and the surgeon, but alsodamages economic and socioeconomic ally.Eighty patients with unilateral lumbar discectomy were randomly divided into twogroups. Group 1 patients underwent classic microlumbar disecectomy and group 2 patientsunderwent the same procedure but with preservation of ligamentum flavum. Visual analogpain scale (VAPS) scores, Ostwestry scale scores were recorded preoperatively and six?smonths postoperatively. Differences preoperative and postoperative findings for each groupwere statistically compared using the t test. Magnetic resonance imaging was done at sixmonths evaluate the extent of postoperative fibrosis and scarring grade was determined for allpatients. Prolo economic and functional scale scores was determined in each groups atpostoperative sixth months. The groups? findings for these were analyzed with Chiquare test.In two groups clinical outcomes were satisfactory but clinical results of group 2 werestatistically better than group 1. Group 2 (preserved Ligamentum) demonstrated significantlyless local fibrosis at postoperative 6th month. We believed that this protective surgicaltechnique can be reducing fibrosis related complication after lumbar disc surgery.